Mézes téli házikó

Írta: ,

Telente legalább egyszer elkészítem ezt a sütit. Igazából nem is kell sütnöm, mert kész mézes lapot használok. Napokig eláll, sőt 2-3 nap múlva még finomabb.

A méz segíti az endorfinok termelődését az agyban. A bőrbe masszírozva fokozza a helyi vérkeringést. Az ókorban az volt a szokás a friss házasok körében, hogy az első hetekben mézsört ittak. Ez segítette elő állítólag az intenzív szexuális életet, s innen eredhet a „mézes hetek” kifejezés is. Mindenesetre egy jó mézes süti bármikor jól jöhet.

Hozzávalók:

  • 1 csomag mézes tortalap
  • 25 dkg darált keksz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 6,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag főzős vanília puding
  • 7 szem édesítő tabletta
  • 10 dkg étcsoki
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:

A mézes lapokból 3 darabra lesz szükségünk. Hogy igazán csinos házikót kapjak, két lapot 12 cm szélességűre szabtam. A házikó alapja maradt 18 cm-es. A két levágott csíkot úgy használtam fel, hogy a negyedik mézes lapot 3 részre vágtam, így 5 db 6 cm-es mézes lap csíkom lesz. Ezt pudinggal és lekvárral megtöltve jó kis sütit kaphatunk.

A darált kekszet 2,5 dl-nyi tejjel, a kakaóporral, a barna cukorral, és a rumaromával jól összekeverjük.

A vanília pudingot 4 dl tejben a vaníliás cukor hozzáadásával megfőzzük. Édeskével ízesítjük.

Egy tálra tesszük a téli házikó alapját képező mézes lapot. Kevés pudingot kenünk rá, kb, 0,5 cm vastagon. A kekszes masszát középen henger alakban rásimítjuk. A többi pudingot is háromszöget alakítva a tésztára kenjük. A másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Pont olyan lesz a formája, mint egy csinos háztető.

Hűtőbe tesszük dermedni, majd az étcsokit az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, és a házikót bevonjuk vele. Kókuszreszelékkel megszórjuk, vagyis téliessé varázsoljuk. A kókuszos csoki jó kis máz lesz a tetején.

A mézes téli házikónkat egy éjszakát pihentessük, így a mézes lap remekül megpuhul, és az ízek is összeérnek.

Forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagságú szeletekre vágva kínáljuk.