Mandulás szívek meggylekvárral töltve

Írta: ,

Világszerte február 14-én tartják a Valentine’s Day ünnepét. Hazánkban az angol nyelvű elnevezést közvetlenül vették át, így mint Valentin-nap vonult be köztudatba az 1990-es évektől kezdődően. Ezen a szép napon a szerelmesek megajándékozzák kedvesüket valamilyen szép, többnyire szívet formázó ajándékkal.

S ugyan miért ne lehetne ez az ajándék egy szép saját magad által sütött finomság?

Mandulás szívet ajánlok most neked, amit meggylekvárral töltöttem meg. Meglátod, ezzel a sütivel még édesebb lesz ez a szép ünnep.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • ½ kiskanál őrölt fahéj
  • ½ kezeletlen citrom lereszelt héja
  • ½ kiskanál sütőpor
  • meggylekvár

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat összemorzsoljuk a barna cukorral, majd a tojással. Ízesítjük a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal.

A mandulát összekeverjük a liszttel, belekeverjük a sütőport és a fahéjat, majd összedolgozzuk a vajas keverékkel. Folpackba csomagolva egy órát hűvös helyen pihentetjük a tésztát.

Lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és egy nagyobb szívecske formával kiszaggatjuk. Egy jóval kisebb szaggatóval minden második tésztának kiszúrjuk a közepét. A tészta leeső részeit összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

Egy nagy tepsit sütőpapírral borítunk, s erre sorakoztatjuk a szívecske formákat. Előmelegített sütőben 170 fokon 12-15 fokon sülnek meg a sütik.

Megvárjuk, amíg kihűlnek, és meggylekvárral egy teli szívet megkenünk, és egy lyukas közepűt csinosan ráillesztünk. A formák közepébe is tehetünk egy kis lekvárt.

Ezek a mandulás szívek néhány napig remekül eltarthatók, úgy hogy előre is elkészíthetők.