Mandulás Epihany pite

Írta: ,
A király süteményének is nevezik. Elterjedt karácsonyi édesség, főként Franciaországban, Belgiumban, Svédországban és az Egyesült Államokban. Ha valami újat, finomat és könnyen elkészíthetőt szeretnénk sütni, ideális választás ez a ropogós pite.

Hozzávalók 8-10 személyre

- 1 kg boltban vásárolt leveles tészta

A mandula töltelékhez:

- 125 g sótlan vaj
- 100 g porcukor
- 2 tojás
- 1 tojás sárgája
- 125 g őrölt mandula
- 25 g liszt
- 4 evőkanál Amaretto vagy Brandy

Elkészítése:

1. Tegyük a vajat és a cukrot egy keverő tálba, és verjük addig míg világos színű és sima textúrájú nem lesz. Ezután adjuk hozzá a tojásokat.

2. Keverjük össze a tojásokkal is alaposan össze a keveréket, majd tegyük hozzá a lisztet és a mandulát.

3. Tegyük a tölteléket egy mély tányérba. Műanyag fóliával takarjuk le. Tegyük mélyhűtőbe kb. 30 percre, hogy a vaj megkeményedjen benne.

4. Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.

5. A réteslapot vágjuk kettőbe. Az egyik felét nyújtsuk 5mm vastagságra és vágjuk ki a tortaforma nagyságára. 

6. Borítsuk a töltelékes mély tányért a tésztára és óvatosan borítsuk rá a tölteléket.

7. A tészta másik felét is nyújtsuk 5mm vastagságúra, vágjuk ki ezt is a tortaforma nagyságára és helyezzük a töltelék tetejére.

8. Készítsünk fodros szélet a pitének: középső és mutató ujjunkkal nyomjuk le a tészta szélét és a két ujjunk közt egy villa nyelével húzzuk be a tésztát. Haladjunk fokozatosan végig a pite szélén, míg be nem fejezzük a fodrozást.

9. Óvatosan emeljük a tésztát a sütőpapírral bélelt sütőformába és süssük 1 órán át.

10. Vegye ki a tortát a sütőből és hagyjuk pihenni 1 órát tálalás előtt.