Körtehabos-citromos muffin

Írta: ,

A muffinok nagy előnye, hogy könnyen elkészíthetőek, sokféleképpen variálhatóak, és mindenki szereti őket. Ebben a változatban a citrom frissessége a pikáns, zamatos körtével találkozik, a könnyű hab pedig tényleg ellenállhatatlanná teszi ezeket a falatnyi kis finomságokat.

Ha szeretnéd, a süteményeket kandírozott citromhéjjal vagy karamellizált körtedarabokkal tovább dekorálhatod, de a lágy és gyümölcsös édesség már önmagában is kapós lesz.

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl cukor
  • 1 citrom reszelt héja és kicsavart leve
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 3 dl liszt

Hozzávalók a körtehabhoz:

  • 2 dl 30%-os habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  •  1,5 evőkanál porcukor
  • 1 érettebb körte
  • 1 mokkáskanál vanília-esszencia vagy -aroma.

Elkészítés:

A tojások sárgáját keverd habosra a tejjel, a cukorral és az olajjal, add hozzá c itrom reszelt héját és levét, majd a sütőport és a lisztet is. A tojások fehérjéből verj kemény habot, és óvatosan forgasd bele a keverékbe. A tésztát kanalazd muffinformákba, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt süsd meg őket.

Közben a tejszínt a habfixálóval verd kemény habbá, és édesítsd a porcukorral. A meghámozott körtét reszeld a habba, majd óvatosan keverd bele a vanília aromát is, és az egészet tedd fél órára a hűtőbe. Tálalás előtt a habot töltsd habzsákba, és díszítsd vele a muffinokat.