Minden grillezés méltó befejezései lehetnek: ezeket az édességeket dobd be, ha kerti partit tartasz

Írta: ,

A grillezés a legtöbb helyen kimerül sült húsok, kolbászok, esetleg zöldségek formájában, pedig a parázs felett nem csak főfogásokat lehet készíteni. Csodálatos desszerteket is kínálhatsz a vendégeid számára, olyanokat, amik igazán méltó befejezései lehetek a kerti partinak.

Grillezett gyümölcsök

Szerencsére a legtöbb gyümölcsöt lehet valamilyen formában grillezni, de egyértelműen a keményebb fajtákat célszerű előnyben részesítened. Legnépszerűbb grillezni való gyümölcs az ananász – nem véletlenül! A rácson sütés különösen jól kiemeli ennek az egzotikumnak az ízét, ráadásul a teljesen kezdők is könnyen boldogulnak a forgatásával. Hasábokra, vagy karikákra is vághatod az ananászt, és a héját ajánlatos eltávolítanod (de nem muszáj).

Ezután mézzel, cukorral, vagy agavé-, esetleg kókuszvirág cukor sziruppal kend be, és pár perc alatt grillezd meg. Így kap egy édes, karamellás kérget, amitől önmagában is igazán ízletes lesz, de jó ötlet lehet egy kis fagylaltot (pl. vaníliát), vagy más, frissítő krémet, akár kókuszjoghurtot kínálni mellé.

Azokat a gyümölcsöket, amiket akár állagukból, akár méretükből adódóan nem igazán lehet magukban grillezni, tökéletesen be lehet vetni a nyársakon. Míg egy fél barackot, vagy almát gond nélkül meggrillezhetsz magában, addig az eperrel bajban lehetsz. Szerencsére rendelkezésedre áll a nyárs, amire felhúzhatod a kisebb méretű gyümölcsöket, és csodaszép, színes saslikokat gyárthatsz a segítségükkel. Kerülhet közéjük egy-egy pillecukor, váltogathatod a típusukat, de természetesen akár egy fajtát is felhasználhatsz a teljes nyárs megtöltésére. Ízlés szerint fűszerezheted, meglocsolhatod édesítővel, de magában is sütheted.

Grillezett édességek

Ha a pillecukor és a gyümölcs önmagában fogyasztva kicsit unalmas, akkor más édességeket is készíthetsz a grillrácson. Jó példa erre a fánk, vagy a tortilla lap – utóbbit persze a sós finomságok kínálása során is bevetheted. Vehetsz készen tortillát, de ha van egy jó recepted, otthon magad is elkészítheted. Ha megvannak a lapok, tedd őket picit félre, majd amikor a gyümölcsök is megsültek, kicsit mindkét oldalukat pirítsd meg a rácson.

Ezután kerüljön rájuk mogyoró- vagy kakaókrém, esetleg kevés lekvár, és már mehetnek is rájuk a mennyei, édes gyümölcsök. Ha feltennéd az i-re a pontot, egy kis tejszínhab nem hiányozhat mellőlük!

És hogyan készülhet fánk a grillrácson? Nos, teljesen ugyanúgy kell eljárnod vele, mintha a konyhádban készítenéd: keleszd meg a tésztát, szaggass belőle kisebb-nagyobb fánkokat, majd ismét tedd félre kelni. Sütés előtt kend be a fánkokat kókuszzsírral, forgasd meg őket fahéjas cukorban, majd a forró rácson pirítsd át mindkét oldalukat.

Természetesen nem fognak olyan hatalmasra nőni, mint az olajban, jóval töményebbek lesznek, de cserébe a zsírtartalmuk alacsonyabb marad. Nagyon jól passzolnak a frissen grillezett gyümölcsökhöz éppúgy, mint a lekvárokhoz és a krémekhez, fagyikhoz.



Alufóliában sült finomságok

Nem csak a krumplit sütheted alufóliában, erre természetesen a gyümölcsök is alkalmasak. Egész biztos, hogy érdemes próbát tenned az almával és a körtével: egyszerűen tisztítsd meg őket, ízlésed szerint fűszerezd, majd csomagold alufóliába – már mehetnek is a rács alá a parázsba!

Ha mégis inkább a grillrácsot használnád az édességek elkészítéséhez, akkor jó, ha tudod, hogy gyakorlatilag bármilyen sütit elkészíthetsz így. Egyszerűen egy tepsire, vagy több réteg alufóliára van szükséged, ami a rácsra kell tekerned, továbbá egy olyan grillsütőre, aminek a fedelét le tudod csukni. Ennek köszönhetően ugyanúgy fog odabenn keringeni a levegő, mint a sütődben, csak természetesen a sütési idő más lesz. Emiatt érdemesebb egyszerűbb receptekkel próbálkozni, mint amilyen pl. a kalácspuding.

Egy szikkadt kalácsot tépkedj szét, majd áztasd be cukros tejbe (lehet rizstej is, ami eleve édes, így az extra cukrot elhagyhatod). Ha megszívta magát, nyomkodd ki, és kókuszzsírral megkent kerámiaformába tedd. Szórj rá gyümölcsöket, aszalványokat, esetleg kevés mandulát, és tedd a grillre néhány percre. Leginkább sodóval és fagyival az igazi!

Képek forrása: serezniy/Depositphotos.combondarillia/Depositphotos.com, tabletalk.safeway.ca