Karamellás vanília torta

Nagy Ágota
Írta: ,
Karamellás vanília torta
Egy gyorsan elkészíthető, könnyű hideg desszert. A legfinomabb, ha órákra hűtőbe tesszük.

Hozzávalók 8 személyre

- 250 g kristálycukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy 2 kiskanál por vanília
- 0,6 l tej
- 0,25 l nehéz tejszín
- 5 nagy tojás
- 2 tojás sárgája

Elkészítése

1. A mini-tortákhoz 8 kis sütőedényre lesz szükséged. Tegyél fel 170 g cukrot egy seprenyőbe 4 teáskanál vízzel. Forrald fel, kevergesd, amíg a cukor karamell színű sziruppá nem válik.

2. Mindegyik edénybe önts karamellt, az edények falán is végigcsorgatva. Öntsd a tejet és a tejszínt egy serpenyőbe, add hozzá a vaníliát, majd a keveréket forrald fel. Vedd le a tűzről és hagyd állni 15-20 percet.

3. Egy tálba habverővel habosítsd fel a tojásokat a maradék cukorral. Habverővel keverd a tejes-tejszínes keverékhez a tojást. Ezt a masszát öntsd a formákba.

4. Fedd le a formákat sütőpapírral és süsd 160 C fokon kb. 20-25 percig. Egy fogpiszkálót szúrj a tortába és ha nem ragad rá semmi, akkor megsült.

5. Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőszekrénybe egy éjszakára. Tálalhatod formában, vagy ki is boríthatod.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!