Fonott foszlós kalács

Zabolai Margit
Írta: ,

Legyünk őszinték: nincs olyan reggel, amikor ne ébrednénk szívesen a fonott kalács mennyei illatára, de azért nem tudjuk az év minden napján rávenni magunkat arra, hogy nekiálljunk tésztát dagasztani. Pedig a fonott kalács elkészítése azért annyira nem nagy ördöngősség, ha pedig szereted a friss, finom kalácsot, akkor legalább a húsvéti időszakban tényleg megéri neiállni a megsütésének. Meg fogja érni a fáradtságot.

Hozzávalók:

1 db tojás, 0,5 csésze olaj (a csésze 2,5 dl-es), 1 teáskanál só, 0,4 csésze cukor, 2 dkg élesztő, 7 csésze liszt, 2 csésze meleg víz, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés:

A folyékony hozzávalókat öntsd össze, majd morzsold hozzájuk az élesztőt, és végül add hozzá a száraz alapanyagokat is.

A tésztát gyúrd legalább 20 percen keresztül, ne feledd, minél alaposabban gyúrod át, annál foszlósabb, lágyabb tésztát kapsz. A tésztát keleszd úgy 40 percig, majd szedd szét 4 darab cipóra.

Minden cipót válassz szét 6 darabra, azokat sodord ki és hatos fonással fond össze őket. A kalácsokat tedd sütőpapírral kibélelt tepsire, takard le, és itt is keleszd őket fél óráig, majd 180 fokos sütőben süsd őket körülbelül 30 percig, egy kis lábas vízzel együtt.

5 perccel az előtt, hogy kész lennének, kend meg őket tojással, a sütőből kivéve pedig spricceld le őket vízzel, hogy puhák maradjanak.