Finomságok házilag a karácsonyi ünnepekre, akár ajándékba is

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Cikkünkben olyan édességek receptjét válogattuk össze, amelyek elkészítése nem ígérkezik bonyolult feladatnak. A párizsi krém, a cukrozott és a csokival bevont gyümölcsdarabok sikerélményhez juttatják még azokat is, akik a konyhában kétbalkezesnek érzik magukat. 

Az elkészült finomságokat akár el is ajándékozhatjuk a közelgő karácsonyi ünnepek alkalmából díszes szalaggal átkötött, átlátszó műanyag csomagocskában, kosárkában. 

Párizsi krém (ganache)

A párizsi krém általában sütemények, bonbonok töltelékéül szolgál. Most megismerheted az elkészítési módját. 

Hozzávalók:

  • 1,5 dl tejszín
  • 30 dkg csokoládé vagy tortabevonó 

Elkészítés:

Forrald fel a tejszínt egy főzőedényben, majd vedd le a tűzhelyről, és hagyd kihűlni. Vágd fel apróra a csokoládét, és olvaszd meg vízfürdő fölött. A folyékony csokoládét add a tejszínhez, és keverj belőlük sima masszát. Egy kevés hideg tejszínt még önthetsz hozzá, ha szükségesnek látod a simaság érdekében. 

A még forró ganache-hoz keverhetsz alkoholt (likőrt, rumot vagy pezsgőt), mézet, apróra vágott dióféléket (diót, mogyorót, mandulát), aszalt gyümölcsöt, nugátot, szörpöt. Végül beleforgathatod kakaóba, fahéj és kakaó keverékébe, kókuszba, csokireszelékbe, aprított dióba, mandulába.

Márványos pralinét kapsz, ha különböző színű csokifajtákat vegyítesz. Kiskanállal oszlasd szét a langyos masszát pralinéformákban, vagy gyúrj belőle kis golyókat, és tedd hűtőszekrénybe. 

Cukrozott gyümölcs

Szinte bármilyen gyümölcsöt bevonhatsz cukorsziruppal, azaz kandírozhatsz. Az elkészítése egy kicsit hosszabb folyamat, ezért több türelmet igényel, viszont nem lehet elrontani.

Hozzávalók:

  • 50 dkg egész vagy darabokra vágott gyümölcs
  • 1 l víz
  • 1 kg cukor

Elkészítés:

A vízből és a cukorból főzz sűrű szirupot. A gyümölcsöket tedd rozsdamentes tálba, és öntsd le a sziruppal, hogy a szirup teljesen ellepje. Hagyd állni egy napig. Ezután szedd ki a gyümölcsöket, és forrald fel újra a szirupot, majd öntsd a gyümölcsökre. Összesen ötször ismételd meg ezt a műveletet. Végül a gyümölcsöket tedd rácsra, és hagyd megszáradni. 

A citrom- és narancskarikákat a héjukkal együtt kell kandírozni, ezért ép és kezeletlen héjú gyümölcsöket válassz. A szőlőszemeket szurkáld meg, hogy a cukoroldat beszivároghasson a belsejükbe. A bogyós gyümölcsök közül csak a földieper alkalmas a kandírozásra. 

Gyümölcs csokoládé bevonatban

A kisebb gyümölcsöket egészben, nyársra fűzve, a nagyobbakat darabolva, pálcikákra szúrva kell belemártani a meleg, folyékony csokoládéba. 

A csokoládét olvaszd fel folyamatos kevergetés közben, nehogy leégjen. A gyümölcsöket vágd fel darabokra, tűzd fel fogpiszkálókra, és így mártsd bele a folyékony csokoládéba. Ha hurkapálcákra vagy egyéb vékony nyársakra fűzöd fel a gyümölcsöket, akkor a nyársakat fektesd sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd a csokoládét öntsd rájuk óvatosan.