Édeset, de gyorsan! 4 cukormentes házi finomság, amit imádni fogsz

Írta: ,

Vannak napok, amikor egyszerűen nem lehet ellenállni az édességeknek – és ezzel nincs is semmi baj. Néha kell egy kis bűnözés! Sőt jobb, ha nem is bűnözésként, hanem inkább megérdemelt jutalomként gondolunk a finom desszertekre. Most olyan recepteket hoztunk el nektek, amik gyorsan elkészülnek, nem bonyolultak, és nem tartalmaznak cukrot – ezt mindig valami más édesítőszerrel helyettesítettük. Hogy hangzik?

1. Szívmelengető rétesek

Imádom a rétest, különösen azt, amit anyukám és a nagymamám készít. Most viszont a saját, cukormentes verziómat mutatom meg neked! A recept elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig akár fél óra alatt összedobhatod, és tökéletes desszert válik belőle.

Hozzávalók a túrós töltelékhez (két rúdhoz):

  • 30 dkg túró,
  • 1-1,5 dl tejföl,
  • 50 g fruktóz,
  • 15 dkg meggybefőtt,
  • 50 g lágy zabpehely,
  • citrom reszelt héja

Hozzávalók a mákos töltelékhez (két rúdhoz):

  • 15 dkg darált mák,
  • 1,5 dl langyos tej,
  • 50 g fruktóz,
  • 50 g aszalt vörösáfonya,
  • citrom reszelt héja

A hozzávalók összekeverésével állítsd össze a tölteléket, majd mikróban olvassz fel kb. 10 dkg vajat. Ezután már jöhet is a rétestészta (mivel ezt elég bonyolult elkészíteni, én mindig a boltban kapható változatot használom). Egy enyhén nedves konyharuhára terítve kend meg a tészta teljes felületét olvasztott vajjal, majd tegyél rá még egy réteslapot, és ennek a széleit  is kend meg (szerintem egy réteshez két lapot használj, így kevésbé fog szakadni a tészta és könnyebb lesz vele dolgozni).

Most jöhet a töltelék, amit a hozzád közelebbi oldalra egy csíkot formálva oszlass szét a tésztán, majd egy konyharuha segítségével tekerd fel a rétest. Figyelj arra, hogy az első tekerésnél a széleket hajtsd be, hogy sütés közben nehogy kifolyjon a töltelék!

Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztasd fel a réteseket, majd a tetejüket is kend meg az előzőleg már használt olvasztott vajjal. Tedd be a 180 fokos sütőbe, és 25-30 perc alatt süsd meg (akkor tudod, hogy készen van, amikor a teteje szép aranyszínűre sül).

2. Mogyoróvajas-banános muffin (12 db muffinhoz) 

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én egyszerűen imádom a mogyoróvajat, ezért a sütikbe is imádom belecsempészni. Mivel a muffint könnyű összedobni és nem kell sokáig sülnie, így egyszerű megoldás lehet, ha egy kis édességre vágysz. Ebben a receptben a cukor helyett mézet használtam, a plusz édes ízért pedig a banán volt a felelős.

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 25 dkg liszt,
  • 5 dkg zabpehely,
  • 2 tojás,
  • 10 dkg méz,
  • 2 banán,
  • 5 dkg zabpehely,
  • 1 evőkanál sütőpor,
  • 12 dkg cukormentes mogyoróvaj,
  • 5 dkg vaj,
  • 2,5 dl tej

Kapcsold be a sütőt 190 fokra, a muffin formákba pedig tegyél kis muffin papírokat. Mikróban olvaszd fel egy kicsit a vajat, közben törd össze villával a banánt (hogy pépes állagú legyen), és egy másik tálban elegyítsd a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a sütőport és a zabpelyhet.

A banános péphez add hozzá a tojássárgáját, a mézet, majd a mogyoróvajat és az olvasztott vajat. Ha már szépen összeállt, akkor jöhet hozzá a lisztes keverék és a tej. Ezután verd fel a tojásfehérjét, de ezt már csak óvatosan add hozzá az elkészített krémhez, nehogy összetörjön a hab.

Ha a krém jól összeállt, akkor mehet a kapszlikba, majd a sütőbe kb. 20 percre.

3. Csokiszuflé (2 főre)

Imádom a szuflét, mikor kívülről szépen megsült, belül pedig krémesen folyik. Ezzel a sütivel jó, ha az időzítésre odafigyelsz, egyrészt a sütési időben, másrészt pedig abban, hogy akkor a legfinomabb, amikor kiveszed a sütőből, hiszen akkor még folyik, krémes és egyszerűen csodás!

Hozzávalók:

  • 11 dkg cukormentes étcsokoládé,
  • 5 dkg liszt,
  • 3 dkg vaj,
  • 3 tojás

A csokit vágd kis darabokra, és vízgőz fölött olvaszd meg a vajjal. Ha összeállt, a tűzről levéve add hozzá a tojások sárgáját (itt figyelj arra, hogy gyorsan keverd, nehogy összeugorjon a tojás). A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd fel, majd óvatosan forgasd bele a csokis masszába.

Ezt követően add hozzá a lisztet, és keverd egyenletesre a tésztát. A sütőt melegítsd elő 240 fokra, vajazd ki a szufléformákat, majd kanalazd bele a krémet. Fontos, hogy mindegyik formában a pereméig érjen a krém, különben nem fognak szépen megnőni sütés közben.

6 percre tedd a sütőbe a formákat (közben a sütőt nem szabad kinyitni, az időt pedig pontosan kell mérni), majd ha lejárt az idő, vedd ki, hagyd egy-két percig hűlni és már fogyasztható is!

 

4. Csokis-müzlis keksz

Nagyon szeretek kekszet csinálni, mert egyrészt hamar megvan, másrészt szuper reggeli vagy nasi délutánra, és sokáig eláll (bár általában erre nincs nagyon szükség, mert 1-2 nap alatt mindig elfogy, amit készítek). Ez a recept Olaszországból van, ennek megfelelően nagyon-nagyon csokis, cukormentes és egyszerűen imádom.  

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 60 g olvasztott vaj,
  • 50 g fruktóz,
  • 1 tojás,
  • 80 g liszt,
  • 1 kiskanál sütőpor,
  • 1 kiskanál szódabikarbóna,
  • 20 g cukrozatlan kakaópor,
  • 100 g cukormentes étcsokoládé,
  • 20 g kókuszreszelék,
  • 60 g cukormentes müzli keverék

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki két tepsit sütőpapírral. Mikróban kicsit olvaszd fel a vajat, majd keverd össze a fruktózzal és a tojással.

Egy másik tálba öntsd össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaóport. Ha ez megvan, akkor vágd apró kockákra az étcsokit, majd a kókuszreszelékkel és a müzli keverékkel együtt add hozzá a lisztes elegyhez.

Egy fakanál segítségével állítsd össze a masszát a két részből, majd formálj kis golyókat, és a tepsin kicsit lapítsd ki őket. Arra ügyelj, hogy ne rakd túl közel őket egymáshoz, mert sütés közben egy kicsit meg fognak nőni.

Ha minden kis golyó a helyére került, akkor mehetnek a sütőbe kb. 10-12 percre.