Diós-mákos bejgli torta

Írta: ,

A bejgli egy tradicionális magyar karácsonyi sütemény, amit dióval és mákkal töltenek meg. A dió a néphit szerint rontás ellen véd, a mák pedig bőséggel ajándékoz meg. 

Ez az édesség eredetileg Sziléziából származik, hozzánk osztrák közvetítéssel került. A 19. század második felében kezdte felváltani a hagyományos magyar mákos kalácsot.

Abban az időben kezdték német módra ünnepelni a karácsonyt. Czifray István 1830-ban megjelent Magyar Nemzeti Szakácskönyvében „Pozsonyi finom mákos kaláts” néven említi a mákos bejglit.

Most újszerű felfogásban torta formában együtt sütöttem meg a diós és a mákos bejglit. Mennyei lett! Csak ajánlani tudom neked is!

Hozzávalók egy 16 cm-es kapcsos tortaformához:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ citrom lereszelt héja
  • csipet só

A diótöltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 1 evőkanál méz
  • 1 citrom héja
  • csipet őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál rum aroma
  • 1 dl tej 
  • 2 dkg mazsola

A máktöltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 1 evőkanál barna cukor
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • csipet kandírozott narancshéj
  • 1 dl tej
  • 2 dkg mazsola

Elkészítés:

Először a tésztát állítjuk össze. A hideg tejben elkeverjük a porcukrot és az élesztőt, majd a tojássárgáját. A liszthez hozzáadjuk a sót és a margarint. Jól elmorzsoljuk. Az élesztős résszel összekeverjük, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Kevés tejföl hozzáadásával szép sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük.

Elkészítjük a dió és a mák töltelékeket. Mindkettő hozzávalóit alaposan elkeverjük.

A tésztából leveszünk egy csipetnyit a díszítéshez, a többi tésztát egy nagyobb és két kisebb, azonos nagyságú részre osztjuk.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a nagyobbik tésztát, akkorára, hogy a sütőforma oldalát is be tudjuk majd borítani vele, sőt a torta tetejére is jusson.

A tortaforma alját és oldalát sütőpapírral borítjuk. A tésztát nyújtófa segítségével a sütőpapírozott formába terítjük. Szépen a forma oldalához igazítjuk.

A diótölteléket a tésztára simítjuk.

Kinyújtjuk a következő tésztát. Akkora legyen, mint a sütőforma. A tésztát óvatosan a diótöltelékre helyezzük, majd elterítjük rajta a máktölteléket.

A tészta formán túllógó részeivel szépen beborítjuk a tortát. A félretett tésztából kis csillagokat szaggatunk, és a torta tetején csinosan elrendezzük.

Hústűvel megszurkáljuk a bejgli tortát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb.35-40 perc alatt megsütjük. Tetejét maradék diótöltelékkel és olvasztott csokival díszítjük.

Picit várj, amíg kihűl ez a csodás diós-mákos bejgli torta, és már tálalhatod is. Egy-két nap múlva is nagyon finom, már ha marad belőle.