4 csokis desszert, mentesen, amit imádni fogsz

Horváth Petra,

Az egyik legnagyobb rizikófaktor az egészséges életmód elkezdésénél, hogy az ember előbb-utóbb megkívánja az édességet, és „bűnbe” esik. Lényegében magával az édesség fogyasztással nem lenne probléma, a gond a mértéktelenséggel és a nem megfelelő nyalánkságok elfogyasztásával kezdődik. Azért, hogy megmutassuk lehetséges egészségesen is nassolni, elhoztunk 4 csokoládés desszertet, ami ugyan mentes, az ízélményén mit sem változtat ez a tény! Vigyázat, a következő finomságok pillanatok alatt el tudnak fogyni!
1/4 Csokis mousse málna lekvárral
1/4 Csokis mousse málna lekvárral
Hozzávalók: 1 bögre magozott datolya, 1 bögre mandula, 1 bögre zabpehely, 3 evőkanál kakaópor, ¼ teáskanál tengeri só, 1 evőkanál olvasztott kókuszolaj.
Töltelék: 125g étcsokoládé, 90 ml aquafaba (házilag készített vagy boltban vásárolt), 90 ml kókuszkrém, ¼ teáskanál csilipor (opcionális), 1 bögre cukormentes málna lekvár.
Elkészítés: A magozott, darabolt mandulát forró vízbe áztatjuk 10 percig. Eközben a mandulát és a zabpelyhet egy aprító gép segítségével liszt állagura daráljuk, majd egy tálba téve elkeverjük a kakaóporral és a sóval.
Az áztatott mandulát kifacsarjuk, és szintén az aprítóba pürésítjük, majd a száraz alapanyagokhoz keverjük, majd kézzel tésztává gyúrjuk, közben hozzá adjuk az olvasztott kókuszolajat is.
Az elkészült masszát formába tesszük, egyenletesen eloszlatjuk, és hűtőbe tesszük. A töltelékhez az étcsokoládét és a kókuszkrémet egy tálba tesszük vízgőz fölé olvasztani. Ha szépen megolvadt, levesszük a gőzről, elkeverjük a csiliporral, és hagyjuk kicsit hűlni. Eközben az aquafaba-t habosra verjük, majd a kihűlt csokival lágyan elkeverjük.
A hűtőből kivesszük a tésztánkat, amit megkenünk először a lekvárral, majd ráöntjük a csokis krémet is. Legalább fél órára hűtőbe tesszük hűlni, majd csoki darabokkal, friss málnával (ez jelenleg nem kivitelezhető), vagy tetszőleges szóróanyaggal díszítjük.
2/4 Glutén mentes csokis brownie
2/4 Glutén mentes csokis brownie
Hozzávalók: 14 oz étcsokoládé (kb. 300g), ½ bögre kókuszzsír, 2/3 kókusz cukor, 2 teáskanál vanília kivonat, 3 tojás, 1 tojássárgája, 1 teáskanál tengeri só, ½ bögre mandulaliszt, ½ bögre apróra vágott pekándió.
Mázhoz: ½ bögre kókuszkrém, 4 oz étcsokoládé.
Elkészítés: Szükségünk lesz egy 8*8-as sütőformára, amit sütőpapírral kibélelünk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A csokoládét a kókuszsírral vízgőz felett megolvasztjuk, majd levesszük a gőz fölül. Hozzáadjuk a cukrot és a vanília kivonatot, majd addig keverjük, amíg kissé kihűl, ekkor a tojásokat is hozzákeverjük, majd a lisztet és a sót is.
Végül a pekándiót is beleforgatjuk. A kész masszát a tepsibe tesszük, és 35 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük, és hagyjuk hűlni. Eközben a mázhoz a csokoládét és a kókuszkrémet vízgőz felett megolvasztjuk, majd a süti tetejére folyatjuk, és hagyjuk hűlni.