Csokis cookie

Írta: ,

Az amerikai és az angliai gyerekek egyik kedvenc sütije hazánkban is egyre elterjedtebb. Kezdő konyhatündér anyukák is örömet szerezhetnek gyerekeiknek és egész családjuknak ezzel a csokis sütivel. Az összetevőket bátran variálhatod, ízesítheted másképpen, vagy aszalt gyümölcsöt is tehetsz bele.

Egy 1920-ban megjelent chicagói szakácskönyv az év minden napjára kínált egy-egy jó kis cookies-receptet.

A receptekben ízesítik ezeket a sütiket gyömbérrel, mákkal, magvakkal, csokival, vagy akár gyümölcsökkel.

Hosszú eltarthatósága miatt speciális edényekben tárolják. Ezek a cookie jar-ok kerámiából, vagy üvegből készülnek. Szinte mindig tartanak otthon ebből a sütiből a váratlan vendégek számára.

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg rozsliszt
  • 5 dkg nádcukor
  • mézeskalács fűszer
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg étcsokicsepp

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk a leheletnyi mézeskalács fűszerkeveréket, az őrölt fahéjat és az őrölt szegfűszeget. A puha margarin, a tojás, a nádcukor, és az étcsokicsepp következik. Jól összegyúrjuk a tésztát.

Hűtőbe tesszük a tésztát 40-50 percre, majd diónyi gombócokat gyúrunk a tésztából. Ezeket ellapítva sűtőpapírozott tepsibe sorakoztatjuk. Hagyjunk egy kis távolságot közöttük, mert sütés közben még nőni fognak.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12 perc alatt sül meg ez a remek harapnivaló.