Citromos pite barna cukorral

Írta: ,

Isteni omlós tészta, rajta citromos, bársonyos krém. Hmmm… Csak imádni lehet! Kellemesen frissít, és gazdag nyers rakományának köszönhetően telis tele van C-vitaminnal.

A citrom magas C-vitamin tartalma miatt segíti a meghűléses megbetegedések megelőzését.

A citrom egy másik természetes betegségmegelőző összetevőt is tartalmaz. Ez a limonén, ami segíthet a koleszterincsökkentésben. Fontos, hogy amennyiben önmagában fogyasztod a citromlevet, fogazatodra ügyelj. Az erős sav ugyanis károsíthatja a fogzománcot.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt 
  • 15 dkg vaj
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 tojássárgája

+

  • liszt a nyújtáshoz
  • vaj a piteforma kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 4 tojás
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 3 kezeletlen héjú citrom
  • 1 csapott evőkanál liszt

Elkészítés:

Először a linzer tésztát készítjük el. A barna cukrot és a lisztet összekeverjük, majd a vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgát is. A tésztát folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

A piteformát vajjal kikenjük. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a tésztát a formába terítjük úgy, hogy kb.2 cm magas széle legyen.

Előmelegített sütőben a tésztát 170 fokon 10 percig sütjük.

A citromokat alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük. A citromok közepéből 6-8 szép vékony karikát vágunk a díszítéshez. A többi citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.

A tojást robotgép segítségével összekeverjük a tejszínnel, a barna cukorral és a liszttel. Hozzáadjuk a citromlevet és reszelt citromhéjat is. 

Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, és óvatosan ráöntjük a citromos masszát.

Visszatesszük a sütőbe, és 15-20 perc alatt készre sütjük ezt a remek citromos sütit.

Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, aztán díszítsük a félretett citromkarikákkal.

Szépen szeletelve kínáljuk a mennyei citromos pitét.