Cantuccini, az olasz keksz

Fischer Anna
Írta: ,
Cantuccini, az olasz keksz
A cantuccini egy jellegzetes toszkán keksz féle. Használják cantucci vagy a kicsinyítőképzős alakja, a cantuccini vagy az eredetére utaló pratoi sütemény neveket is. A száraz tésztába mandulát tesznek, ezzel biztosítják a jellegzetes ízt és látványt is. Száradás után szeleteik, és borhoz fogyasztják. Gyakori, hogy belemártják a borba, vagy akár a tejbe is, ezzel puhítva fel a tésztát.

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20-25 dkg kristálycukor

2 db tojás

15 dkg dió (vagy más olajos mag ízlés szerint)

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál vanília-aroma

Elkészítés:

1. A tojásokat a cukorral elkezdjük kihabosítani, addig verjük, míg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a vanília-aromát és a diót vagy a választott olajos magvakat és fakanállal alaposan keverjük össze.
2. A lisztben elvegyítjük a sütőport, és ezt is hozzákeverjük. Kb. 10 cm széles, 2-3 cm magas és hosszú hasábokat formálunk belőle, majd ezeket a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
3. 170 fokra előmelegítjük a sütőt, és a tésztát kb. 20-25 percig sütjük. Ezután hagyjuk hűlni 5-10 percet, majd egy recés élű késsel ferdén kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, majd visszatesszük őket a sütőpapírra.
4. 10 percig sütjük, majd megfordítjuk a szeleteket, és újabb 10 percig sütjük, hogy egyenletes legyen. Mikor kész, hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.

 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!