Bussolá, az olasz ropogós

Fischer Anna
Írta: ,
Bussolá, az olasz ropogós
A bussolá szó annyit tesz olaszul, mint iránytű. Nem véletlen az elnevezés, mivel egyrészt a sütemény kör alakú, mint az iránytűk, ráadásul Velencéből, a hajózás egyik fellegvárából származó édesség. Valójában egy egyszerűen elkészíthető, száraz tésztájú sütemény, amely délutáni harapnivalóként, bor mellé ideális választás.

Hozzávalók:

20 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
10 dkg finom szemű kristálycukor
1 db tojás
10 dkg hideg vaj
1 rúd vanília (vagy egy teáskanál vanília kivonat)
1 citrom héja frissen reszelve
½ citrom leve
2 teáskanál narancslikőr (pl. Cointreau)
vaníliás porcukor (sütemény tetejére)

Elkészítés:

Az átszitált lisztet egy tálban összekeverjük a keményítővel és a cukorral, belereszeljük a megmosott citrom héját, majd mindezt összekeverjük a száraz anyagokkal. A tojást felverjük, hozzáadjuk egy fél citrom levét és a narancslikőrt. A vajat forgácsokban hozzáreszeljük a lisztes keverékhez, majd gyors mozdulatokkal zsemlemorzsa állagúra gyúrjuk, végül hozzáadjuk a tojásos keveréket is. A tésztát kb. 5-6 cm átmérőjű hengerré formáljuk, fóliába csomagoljuk, majd kb. 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe. 

A pihentetés végével a tésztát 3 részre vágjuk, és lisztezett felületen minden darabot kb. 1/2 cm vastag és 5-6 cm széles téglalappá sodorjuk. A téglalapokat kb. 1 cm széles csíkokra szeleteljük, majd kicsit megsodorjuk, hogy henger alakúak legyenek, és egyenként körré vagy S-alakúvá formáljuk őket. Természetesen más forma is választható. 

Sütőpapírt terítünk egy tepsibe, majd erre rátesszük a süteményeket. Kb. 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép világosra sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni a sütőben, majd még melegen meghintjük vaníliás porcukorral, és máris tálalhatjuk.