Bögrés túrófánk

Írta: ,

A farsangi időszakban gyakrabban kerülnek tányérunkra a különféle fánkok. A hagyományos szalagos fánk, vagy a csöröge mellett egyre nagyobb teret hódít a túrófánk.

Kezdő konyhatündérek is bátran nekiveselkedhetnek a sütésnek, biztos, hogy sikerülni fog a túrófánkjuk. Kevés olajban is elkészíthető, könnyebb, mint a hagyományos fánk. A vonalaikra vigyázók is megkóstolhatják.

S ha egy kis jóféle lekvár is van otthon hozzá, az bizony maga a Mennyország!

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 2 bögre liszt
  • 2 nagy tojás
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 csipet só
  •  1 kis kanál reszelt citromhéj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teás kanál szódabikarbóna
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás cukor a szóráshoz

Elkészítés:

A túrót tálba tesszük, villával alaposan összetörjük. Hozzákeverjük a tojásokat, a tejfölt, a vaníliás cukrokat, a reszelt citromhéjat. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, majd a túrós keverékhez adjuk. Alaposan összedolgozzuk a masszát. Egy órát pihentetjük.

Egy bevonatos serpenyőben olajat melegítünk. 2 teáskanál segítségével fánkocskákat szaggatunk az olajba. Vigyázzunk, nehogy megégjenek! Mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük. A kisült fánkokat papírtörlővel borított tányérra szedjük.

Tálaláskor a bögrés túrófánkot vaníliás cukorral szórjuk meg.

Adhatunk mellé egy kis lekvárt is. Vaníliás tejföllel is nagyon jó.