Bécsi almás rétes

Írta: ,

Melegen vagy langyosan a legfinomabb. Vaníliafagyival is tálalhatod.

Hozzávalók:

  • 1 csomag rétestészta
  • 75 dkg alma
  • ½ citrom
  • 5 dkg cukor
  • kevés rum
  • 1 marék mazsola
  • 1 vaníliarúd
  • 10 dkg dió
  • őrölt fahéj
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

Hámozd meg az almát, távolítsd el belőle a magházat, majd vágd vékony szeletekre. A diót törd össze kisebb darabokra. A vaníliarúdból kapard ki a magokat. A töltelékhez keverd össze az almát, a diót, a fahéjat, a cukrot, a mazsolát, a vaníliamagokat és a citromlevet. Egy kevés rumot is tehetsz bele.

A sütőt melegítsd elő 200ºC-ra. Amíg melegszik, addig egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg benne a zsemlemorzsát. Egy kis lábasban olvassz fel egy kevés vajat, és kend meg vele a rétestésztát.

Egy tiszta, liszttel meghintett konyharuhán fektess egymás mellé két réteslapot úgy, hogy középen kb. 10 cm átfedés legyen. Kend meg egy kis olvasztott vajjal, majd fektess rájuk ugyanígy másik két réteslapot.

Ezek után kend meg a vajban pirított zsemlemorzsával, majd oszd el rajta a tölteléket. A tészta egy harmadára, amelyik az összetekerésnél kívülre kerül, ne tegyél tölteléket, nehogy kifolyjon.

A konyharuha segítségével tekerd össze a rétest, a két végét nyomkodd össze. Legjobb, ha a feltekerés előtt a széleit már kb. 5 cm szélesen visszahajtod, így biztosan jól fog zárni, és nem jön ki a töltelék.

Az almás rétest fektesd óvatosan egy sütőpapírral fedett sütőlemezre, és süsd kb. 30-40 percig, amíg aranybarna színt nem kap.