Az igazi vajas croissant recept

bien.hu
Írta: ,
Az igazi vajas croissant recept
Egy igazi, házi készítésű vajas croissant valósággal bearanyozza a napot. Kezdd a reggelt egy igazi francia különlegességgel.

A croissant szerelmesei tudják, hogy az ellenállhatatlan croissant leveles rétege, vajas ízzel kell párosuljon. Ezért a rétegeket külön vajazni kell, ez a legendás sütemény elkészítésének legnehezebb része. Felkutattuk egy legendás torontói séf, Jean Pierre által készített reggeli croisson receptjét.

Hozzávalók:

8 g száraz élesztő
250 ml + 30 ml meleg tej
825 ml fehérliszt
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál finomsó
125 ml sótlan vaj felkockázva
250 ml nem túl lágy vaj

Elkészítése

1. Az élesztőt futtassuk fel a tejben (kb. 10 perc), majd öntsük egy nagy tálba a lisztre. Adjuk hozzá a sót és cukrot is. A fakanállal vagy masszakeverő mixerrel keverjük össze az egészet. Adjuk közben hozzá a felkockázott vajat, és addig keverjük, amíg összefüggő masszát nem kapunk. Gyúrjuk kézzel egészen addig, amíg sima és rugalmas nem lesz (kb. 1 perc).

2. Tegyük meleg helyre (pl. fűtőtest) és hagyjuk kelni 1 órát. Majd tegyük hútőszekrénybe és hűtsük le 15 perc alatt.  

3. Egy enyhén lisztezett felületre nyújtsunk belőle 45x30 cm-es téglalapot.

4. Kenjük rá a szobahőmérsékleten levő, puhább vajat. A tészta kb. 2/3-át kenjük be vajjal, a széleket hagyjuk üresen.

5. Hajtogassuk háromba a tésztát, mintha csak egy boríték lenne. Kicsit lapítsuk le és tegyük hűtőbe 20-30 percre, hogy a vaj megkeményedjen.

6. Tegyük a lapot enyhén lisztezett felületre, ellenkező esetben a tészta odaragadhat. Formázzunk egy 45x30 cm-es téglalapot a tésztából, nyújtófa segítségével. Egyharmadát a tésztának hajtsuk be.

7. Hajtsd be a másik harmadát is, majd lapítsd le az egészet. Megint tedd hútőszekrénybe 30 percig.

8. Vedd ki a hűtőszekrényből, és fordítsd magad felé úgy, hogy a tűrt szélek legyenek oldalt.

9. Szórd meg enyhén liszttel, és nyújts belőle újra egy 45x30 cm-es téglalapot. Ecsettel távolítsd el róla a felesleges lisztet. Újra hajtogasd háromba és tedd be hűlni 30 percig... Majd nyújts kb. 1 cm vastag 45x30 cm-es téglalpot belőle.

10. Végre eljött a legérdekesebb rész. Vágj háromszögeket a tésztából úgy, hogy egyik oldalon bejelölöd 5.5 cm-enként, a másik oldalon 10 cm-enként. Vágd el a tésztát a jelek mentén.

11. A szélesebb végétől indulva tekerd fel a háromszöget - és kész is a kifliforma.

12. Kenjünk ki egy tepsit és helyezzük bele a kifliket. Hagyjuk kelni 1-1,5 órát, amíg még feleakkorára kel.

13. Verjünk fel 1 tojásfehérjét 15 ml vízzel és kenjük be a kiflik tetejét.

14. Süssük 190 C-on aranybarnára, kb. 25-27 perc alatt elkészül. 10 croissonunk lesz.