Az 5 legjobb fánkrecept, nem csak a farsangi szezonra

Írta: ,

Fánkot nem csak akkor lehet enni, ha éppen a farsangi időszakban járunk, csak sajnos többségünknek akkor jut eszébe. Összegyűjtöttünk néhány szuper receptet, amiket ha elolvasol és elkészítesz, akkor garantáltan az év más időszakaiban is készítesz majd egyszer-kétszer ebből az isteni süteményből!

Vaníliás szalagosfánk Kép forrása: jernejkitchen.com

1/5 Vaníliás szalagosfánk

Egy klasszikus recept, amiből a legfinomabb fánkok készülnek!

Hozzávalók a fánkhoz: 50 g cukor, 190 ml langyos víz, 16 g élesztő, 3 tojás, 500 g liszt, 1 evőkanál rum, 1 teáskanál citromlé, 8 g só, 100 g puha vaj, 2 liter olaj a sütéshez.

Hozzávalók a krémhez: 80g vaníliás cukor, 40 g kukorica keményítő, 4 tojás, 500 ml tej, 50 g vaj.

A fánk elkészítése: A cukrot és az élesztőt a vízhez, és tedd félre 10 percre, közben egy tálba üsd bele a tojásokat és add hozzá a vajat, majd keverd simára. Add hozzá a citromlevet, a rumot, a sót és a lisztet is, végül pedig az élesztős vizet, majd keverd össze úgy, hogy egynemű tésztát kapj. Fedd le a tésztát, fél óra múlva dagaszd át és szaggas belőle nagyobb köröket. Ezeket ismét hagyd kelni fél órán át, majd süsd ki bő olajban úgy, hogy mindkét fele aranybarna legyen.

A krém elkészítése: Tedd fel a tejet egy lábasban a tűzre, keverd el benne a cukrot és ha forr, add hozzá a tojásokat. Keverd simára, majd add hozzá a kukoricakeményítőt, és sűrítsd be vele a krémet. Hagyd kihűlni, és ezután tedd bele a vajat, és verd fel habverővel. A fánkokba fecskendő segítségével töltheted bele a krémet.

Bécsi fánk Kép forrása: maraswunderland.de

2/5 Bécsi fánk

Szomszédaink fantasztikus lekváros receptje!

Hozzávalók: 40 g élesztő, 100 ml langyos tej, 150 g + 350 g liszt, 2 tojás, 2 tojás sárgája, 50 g cukor, 1 vanília rúd magjai, 50 g puha vaj, 1-2 liter olaj a sütéshez, porcukor, lekvár ízlés szerinti ízben.

Elkészítés: Az élesztőt tedd a tejbe egy pici cukorral, majd hagyd állni. Tegyél egy tálba 150 g lisztet, és készíts rajta egy mélyedést, majd ha felfutott az élesztő, öntsd bele, keverd el egy fakanállal és hagyd állni 20 percet. Verd fel a tojásokat, a tojássárgákat és a cukrot, amíg habos nem lesz, majd a maradék lisztet is keverd hozzá. Az élesztős lisztet és a vaníliát is add hozzá ezután, keverd simára és hagyd újabb 20 percet állni. Ezután dagaszd át, szaggass belőle golyókat és hagyd állni még 20 percet. Forrósítsd fel az olajat és süsd ki a fánkokat, majd fecskendő segítségével töltsd meg a lekvárral.

Fahéjas fánk Kép forrása: thebusybaker.ca

3/5 Fahéjas fánk

Csak egy kis fahéjas cukor, semmi több. Egyszerű, de nagyszerű!

Hozzávalók: 2 csésze liszt, ¾ csésze cukor, 2 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál fahéj, ½ teáskanál szerecsendió, 1 teáskanál só, ¾ csésze tej, 2 tojás, 2 evőkanál olaj, 1-2 liter olaj a sütéshez, ½ csésze cukor és 2 teáskanál fahéj a szóráshoz.

Elkészítés: Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót, míg egy másikban a tojást, a tejet és a 2 evőkanál olajat. Az utóbbi keveréket add a száraz alapanyagokhoz, majd keverd simára a tésztát. Szaggass köröket az ujjnyi vastagra nyújtott tésztából és lyukaszd ki a közepüket, majd hagyd állni 15 percet a korongokat. Bő olajban süsd ki a fánkokat, és készíts cukorból és fahéjból szórást hozzá.

Churros csokiszósszal Kép forrása: mowielicious.com

4/5 Churros csokiszósszal

A spanyolok remek fánkja, mártogatóssal!

Hozzávalók: 75 g vaj, 250 ml langyos víz, ¼ teáskanál só, 140 g liszt, 3 tojás, 1 liter olaj a sütéshez, 200 g étcsokoládé, 200 ml tejszín.

Elkészítés: Tedd fel a vizet főni egy lábasban, majd add hozzá a vajat. Ha a vaj elolvadt, vedd le a tűzről, add hozzá a sót, a lisztet és a tojásokat, majd robotgéppel keverd el a tésztát. A tésztát habzsákból nyomd ki, nyomhatsz belőle csíkokat vagy patkókat is, és bő olajban süsd ki a fánkokat. A tejszínt tedd a tűzre egy lábasban, tördeld bele a csokit és főzz sűrű mártást belőle. Ha kicsit meghűlt és a fánkok is, már tálalhatod is. A fánkokat akár fahéjas cukorral is megszórhatod.

Krémes, töltött fánk Kép forrása: spoonforkbacon.com

5/5 Krémes, töltött fánk

Ezt a különleges fánkot garantáltan imádni fogod!

Hozzávalók a fánkhoz: 1 evőkanál olaj, ½ csésze cukor, 1 tojássárgája, 1 és ¾ csésze liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1 teáskanál fahéj, ½ teáskanál só, ½ csésze langyos tej, 1-2 liter olaj a sütéshez.

Hozzávalók a krémhez: 1 csésze tej, ½ csésze tejszín, 4 tojássárgája, ½ csésze cukor, 3 és ½ evőkanál kukoricakeményítő, 2 evőkanál vanília aroma, 1 evőkanál vaj.

A fánk elkészítése: Az olajat, a cukrot és a tojássárgáját habosítsd fel, a lisztet pedig keverd össze a sütőporral, a sóval és a fahéjjal. A tojásos keveréket add a liszteshez, keverd össze, és add hozzá a tejet is, majd keverd simára az egészet. A tésztát nyújtsd ujjnyi vastagra, szaggass belőle karikákat és hagyd állni 20 percet. Bő olajban süsd ki, és ha kihűltek, mint egy zsemlét, vágd fel középen őket.

A krém elkészítése: Forrósítsd fel a tejet, majd add hozzá a cukrot és ha forr, a 4 tojássárgáját és a kukoricakeményítőt is. Ha sűrű a krém, vedd le a tűzről és hagyd állni. Verd fel a tejszínt kemény habbá, és ha kihűlt a krém, keverd bele, akárcsak a vajat. Ezt a krémet töltsd habzsákba, és nyomj belőle két fél fánklap közé.