Az 5 legjobb fánkrecept, nem csak a farsangi szezonra

Írta: ,

Fánkot nem csak akkor lehet enni, ha éppen a farsangi időszakban járunk, csak sajnos többségünknek akkor jut eszébe. Összegyűjtöttünk néhány szuper receptet, amiket ha elolvasol és elkészítesz, akkor garantáltan az év más időszakaiban is készítesz majd egyszer-kétszer ebből az isteni süteményből!

Vaníliás szalagosfánk Kép forrása: jernejkitchen.com

Egy klasszikus recept, amiből a legfinomabb fánkok készülnek!

Hozzávalók a fánkhoz: 50 g cukor, 190 ml langyos víz, 16 g élesztő, 3 tojás, 500 g liszt, 1 evőkanál rum, 1 teáskanál citromlé, 8 g só, 100 g puha vaj, 2 liter olaj a sütéshez.

Hozzávalók a krémhez: 80g vaníliás cukor, 40 g kukorica keményítő, 4 tojás, 500 ml tej, 50 g vaj.

A fánk elkészítése: A cukrot és az élesztőt a vízhez, és tedd félre 10 percre, közben egy tálba üsd bele a tojásokat és add hozzá a vajat, majd keverd simára. Add hozzá a citromlevet, a rumot, a sót és a lisztet is, végül pedig az élesztős vizet, majd keverd össze úgy, hogy egynemű tésztát kapj. Fedd le a tésztát, fél óra múlva dagaszd át és szaggas belőle nagyobb köröket. Ezeket ismét hagyd kelni fél órán át, majd süsd ki bő olajban úgy, hogy mindkét fele aranybarna legyen.

A krém elkészítése: Tedd fel a tejet egy lábasban a tűzre, keverd el benne a cukrot és ha forr, add hozzá a tojásokat. Keverd simára, majd add hozzá a kukoricakeményítőt, és sűrítsd be vele a krémet. Hagyd kihűlni, és ezután tedd bele a vajat, és verd fel habverővel. A fánkokba fecskendő segítségével töltheted bele a krémet.

Bécsi fánk Kép forrása: maraswunderland.de

Szomszédaink fantasztikus lekváros receptje!

Hozzávalók: 40 g élesztő, 100 ml langyos tej, 150 g + 350 g liszt, 2 tojás, 2 tojás sárgája, 50 g cukor, 1 vanília rúd magjai, 50 g puha vaj, 1-2 liter olaj a sütéshez, porcukor, lekvár ízlés szerinti ízben.

Elkészítés: Az élesztőt tedd a tejbe egy pici cukorral, majd hagyd állni. Tegyél egy tálba 150 g lisztet, és készíts rajta egy mélyedést, majd ha felfutott az élesztő, öntsd bele, keverd el egy fakanállal és hagyd állni 20 percet. Verd fel a tojásokat, a tojássárgákat és a cukrot, amíg habos nem lesz, majd a maradék lisztet is keverd hozzá. Az élesztős lisztet és a vaníliát is add hozzá ezután, keverd simára és hagyd újabb 20 percet állni. Ezután dagaszd át, szaggass belőle golyókat és hagyd állni még 20 percet. Forrósítsd fel az olajat és süsd ki a fánkokat, majd fecskendő segítségével töltsd meg a lekvárral.