Adventi muffin

Írta: ,

A muffinoknak valóságos rajongótáboruk van. Könnyen és változatosan elkészíthető édességek ezek. Kezdő konyhatündérek is biztosra mehetnek vele, a gyakorlottabbak pedig valóságos mesterműveket alkothatnak. 

Advent idején jobban előtérbe kerülnek a téli fűszerek. Előszeretettel használjuk a fahéjat, a gyömbért, az ánizst, vagy akár a szegfűszeget. Az alma mellett a narancs és a citrom is gyakoribb összetevője az ételeinknek. És persze a méz.

Jó ilyenkor otthon lenni. Ha sütünk valami finomat, kellemes illat lengi be az egész konyhát. Szinte csábítják a családtagokat, hogy a konyhába gyűljenek. Így lesz a gasztronómiának családformáló ereje.

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • ½ bögre barna cukor
  • ½ bögre olaj
  • ½ bögre tej
  • 2 tojás
  • 1 sütőpor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 mokkáskanál citromhéj
  • olaj a forma kikenéséhez
  • 10 dkg mascarpone krémsajt
  • színes cukor a díszítéshez

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a barna cukorral. Hozzáadjuk a fűszereket: az őrölt fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a reszelt citromhéjat.

Az olajat és a tejet összedolgozzuk a tojással, majd a száraz hozzávalókhoz keverjük.

A muffin formát olajjal vékonyan kikenjük. A tésztát belekanalazzuk. A formákat csak 2/3 részig töltsük meg.

180 fokon 20-25 percig sütjük az adventi muffinokat. Ha sülnek, valami isteni illat lesz az egész konyhában.

Ha a muffinok kihűltek, szépen megkenjük a tetejüket mascarponéval. A krémsajt remekül beleívódik a sütikbe. Színes cukorral díszíthetjük tovább az adventi muffinokat.