A No. 1 Valentin-napi édesség: Áfonyás sajttorta

Írta: ,

A kékáfonyát már a történelem előtti idők óta fogyasztják. Népszerűsége nem véletlen, ez a kicsi bogyós gyümölcs hatalmas tápértékkel bír. Minden más gyümölcsnél és zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz.

Számtalan betegség ellen nyújthat védelmet. Az áfonya jótékony hatása elsősorban a kimagasló fitonutriens- és antioxidáns tartalmának köszönhető. Ezek közül is az antociánoknak. Az antociánok rendkívül erős antioxidánsok, és gyulladáscsökkentő hatásúak. 

Az áfonyát, ha lehet, kizárólag nyersen fogyasszuk. A legmagasabb tápértéket és a legfenségesebb ízt így tudja garantálni számunkra ez a szépséges bogyós gyümölcs.

Úgyhogy áfonyás sajttortát ajánlok most neked Valentin-napra.

Hozzávalók egy 16 cm-es tortaformához:

  • 15 dkg zabkeksz
  • 5 dkg vaj
  • 2 kanál tej
  • 50 dkg mascarpone light
  • 2 tojás
  • 1 kis doboz sovány tejföl
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • ½ citrom leve
  • áfonya a tetejére

Elkészítés:

A zabkekszet morzsásra törjük, összekeverjük az olvasztott vajjal és a tejjel. A tortaformába kanalazzuk úgy, hogy a peremére is jusson belőle. A kanál hátával szépen ellapítjuk a kekszes masszát.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük sajttortánk alapját.

A mascarponéhoz adjuk a tejfölt, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, és a frissen facsart citromlevet. A tojsfehérjét kemény habbá verve adjuk hozzá. A sütőből kivesszük az elősütött kekszes alapot, és a mascarponés krémet szépen rásimítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és 150 fokra visszavesszük a hőfokot. 40 percig sütjük a sajttortát, majd a sütőben hagyjuk kihűlni. A sajttorta tetejére nagy szív alakú süti szaggatót helyezünk, így csinosan ki tudjuk a tetejét friss áfonyával rakni.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük az áfonyás sajttortát, majd szépen szeletelve kínáljuk. Tálaláskor további áfonya szemeket tehetünk még a tányérra.