9 mennyei olasz desszert recept

Írta: ,
Az olasz desszertek nem csak híresek, de változatosak, érdekesek és persze nagyon finomak is. Íme a leghíresebb desszertek egyenesen Itáliából!
Tiramisú

1/9 Tiramisú

Az egyik legismertebb édesség neve annyit jelent: Pörgess fel! vagy szó szerint fordítva Húzz fel! A jellegzetes édesség receptje a ’60-as években jelent meg először szakácskönyvekben.
 
Érdekes, hogy az egyik fő alapanyaga, a likőr eredetileg nem is szerepelt a receptben. A sütemény elkészítése egyszerű, a titok inkább az alapanyagok minőségében van. 
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Maringhe al caffé

2/9 Maringhe al caffé

A maringhe al caffé, vagyis kávés csúcsok Magyarországon inkább kávés habcsók néven ismeretes.
Olaszországban nagyon népszerű, ami annak is köszönhető, hogy kevés alapanyag kell hozzá (tojás, cukor és kávé), és nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. Az olaszok cappuccino mellé vagy egyszerűen csal délutáni harapnivalónak is szeretik.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Panna cotta

3/9 Panna cotta

A panna cotta egy selymes, lágy ízű olasz édesség, amely valójában egy főzött krém. Érdekes, hogy gyakorlatilag az összes mediterrán országban megtalálható a hozzá hasonló típusú desszert, sőt az angolok is készítenek ilyet Blanc Manger néven.
 
A panna cotta eredetijét egyébként a francia és svájci határhoz közeli Piemont tartományból származtatják.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Zuppa inglese alla romana

4/9 Zuppa inglese alla romana

A zuppa inglese neve ellenére se nem leves, se nem angol, hanem klasszikus olasz édesség kandírozott gyümölcsökkel.
Nem véletlen azonban a névválasztás, mivel a XIX. század elején valószínűleg az angol királyi konyha egyik édességét vették át Itáliában is a cukrászok. A desszertnek az olasz változata lett világhírű, bár az angol változat, a Trifle is máig létezik Angliában.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Profiterole

5/9 Profiterole

A profiterole, vagy a nálunk jobban használt profitterolt talán mindenki ismeri. A fánkokat megtöltik főzött krémmel, pudinggal, esetleg fagylalttal, majd leöntik csokoládéval, vagy más főzött krémmel.
Az édesség szoros rokonságban áll a Saint Honoré tortával, amely szintén fánkkal és a profitterollal azonos krémekből áll. A profitterol az egyik legnagyobb múlttal rendelkező édesség, a XVI. századtól említi a szakirodalom.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Cassata siciliana

6/9 Cassata siciliana

A jellegzetesen szicíliai édesség az arab hatást tükrözi. A IX-XI. századig Szicília arab uralom alatt állt, és a cassata története is ekkor kezdődött. Az arab kereskedők révén vált népszerű Szicíliában a cukornád, a narancs, a mandarin és nem utolsó sorban a mandula is.
Mindezek a szicíliai konyhákban összetalálkoztak a már évszázadok óta ismert ricottával, és ez volt a cassata siciliana születésnapja.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Panettone

7/9 Panettone

A panettone nevű édesség valószínűleg a pane (kenyér) szóból származik, de eredete nem teljesen tisztázott.
Létezik olyan magyarázat, miszerint egy milánói solymár beleszeretett egy pék gyönyörű lányába. Mivel pedig az apát szerette volna meggyőzni, hogy neki adhatja lánya kezét, ezért elkészítette a panettone eredetijét, aminek egész Milano a csodájára járt.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Bussolá

8/9 Bussolá

A bussolá szó annyit tesz olaszul, mint iránytű. Nem véletlen az elnevezés, mivel egyrészt a sütemény kör alakú, mint az iránytűk, ráadásul Velencéből, a hajózás egyik fellegvárából származó édesség.
Valójában egy egyszerűen elkészíthető, száraz tésztájú sütemény, amely délutáni harapnivalóként, bor mellé ideális választás. 
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!
Cantuccini

9/9 Cantuccini

A cantuccini egy jellegzetes toszkán keksz féle. Használják cantucci vagy a kicsinyítőképzős alakja, a cantuccini vagy az eredetére utaló pratoi sütemény neveket is.
A száraz tésztába mandulát tesznek, ezzel biztosítják a jellegzetes ízt és látványt is. Száradás után szeleteik, és borhoz fogyasztják. Gyakori, hogy belemártják a borba, vagy akár a tejbe is, ezzel puhítva fel a tésztát.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!