5 tűzforró, édes pohárdesszert hideg estékre

Írta: ,

Forróak, édesek, és éppen csak egy pohárkával van belőlük, így nem is jelentenek akkora bűnt, mint amennyire csábítóak. Az alábbi desszerteket vendégváróba is készítheted, de magadat is meglepheted velük.

Csokipuding extrákkal Kép forrása: moncheribridals.com

1/5 Csokipuding extrákkal

Nem mindig kell túlgondolni a dolgokat: a csokipuding önmagában is isteni, ha pedig egy kicsit felturbózod, a legelegánsabb vacsoraasztalon is megállja a helyét. Ezekbe a csinos poharakba előbb forró csokipudingot töltöttek, majd egy percre a hűtőbe tették őket, hogy a krém teteje kicsit megszilárduljon.

Ekkor olvasztott étcsokoládét locsoltak rájuk, majd egy újabb réteg puding, tejszínhab és egy szem gyümölcs következett. Ha a pudingba még egy kevés mandulát vagy darált diót is keversz, tényleg mennyei desszerttel kényeztetheted magadat és a vendégeidet is.

Ellentétek vonzása Kép forrása: moncheribridals.com

2/5 Ellentétek vonzása

Ha forró desszertről van szó, nem a fagylalt az első, ami eszedbe jut, de mi van akkor, ha forró karamellszósszal locsolod meg a gombócokat? Az édes, jeges édességet kanalazd a poharakba, majd locsold meg őket sós karamellszósszal.

Ehhez karamellizálj egy csésze cukrot, majd adj hozzá 90 gramm kockákra vágott vajat, végül pedig fél csésze, azaz nagyjából 120 ml sűrű tejszínt, és ha elkészült, az egészet hintsd meg egy csipet sóval, amit gyorsan bele is keversz a krémbe. A forró és hideg, az édes és sós ízek találkozása szokatlan, de tökéletes harmóniát teremt.

Csokis-borsmentás mousse Kép forrása: kitchenkonfidence.com

3/5 Csokis-borsmentás mousse

250 gramm magas minőségű étcsokoládét vágj apró darabokra, tedd egy közepes tálba és adj hozzá 1 csésze vizet, 1 evőkanál kávélikőrt és 2 evőkanál cukrot. Közepes lángon melegítsd, amíg meg nem olvad. Ekkor szórj bele körülbelül fél teáskanál borsmenta kivonatot, és gyorsan keverd el, amíg homogén nem lesz.

Vedd le a tálat a tűzhelyről, és elektromos vagy kézi habverővel dolgozd a masszát addig, amíg habos nem lesz – ez egy-két percet vesz csak igénybe. Ekkor töltsd a krémet poharakba, és szórd meg a tetejét cukorkatörmelékkel vagy mandulával. Borsmenta kivonat helyett természetesen narancsot, amarettót, vagy bármilyen más ízt is használhatsz.

Citromos pite pohárdesszert Kép forrása: mamasgottabake.com

4/5 Citromos pite pohárdesszert

A hőálló poharak aljába cukorral és vajjal összedolgozott kekszmorzsát tegyél, majd készítsd el a citromos krémet: 3 tojást és egy extra tojás sárgáját verj fel egy fél citrom levével. Ezután tedd vízgőz fölé, és folyamatos kevergetés mellett melegítsd, amíg puding állagú nem lesz. 

Ekkor vedd le a vízgőzről, keverj bele 6 evőkanál szobahőmérsékletű vajat és egy citrom reszelt héját.

A citromos krémet töltsd a poharakba. A megmaradt tojásfehérjét kevés cukorral verd kemény habbá, és nyomd a pohárdesszertek tetejére, majd tedd őket forró sütőbe, míg a hab aranybarna lesz.

Smores pohárban Kép forrása: refinery29.com

5/5 Smores pohárban

Az amerikaiak tábortűz mellett készített, kedvenc desszertjének villámgyors, bögrében készült változata: két evőkanál cukrozatlan kakaóport keverj össze ugyanannyi cukorral, negyed csésze liszttel, és egy csipet sóval egy bögrében, majd önts hozzá 2 evőkanál vizet és 2 evőkanál növényi olajat.

Ismét alaposan keverd el az egészet, majd szórj bele 2 evőkanál kis szemű pillecukrot, a massza közepébe szúrj egy csík csokit, majd az egész tetejét szórd meg durvára tört keksszel, és tedd fél percre a mikróba. Ekkor szórd meg a desszert tetejét még egy adag pillecukorral, és tedd vissza még fél percre a bögrét a mikróba, hogy édes-ragacsos, forró finomságot kapj.