5 szuper könnyű gyümölcsös sütemény, a meleg hónapokra

Írta: ,

Tavasszal és nyáron a főszerep mindig a szuperkönnyű ételeké, és ez a sütemények terén sincs másképp. Ha nem terhelnéd le nagyon a szervezetedet, de mégis ennél valami finomat, érdemes elkészítened valamelyik desszertet az alábbi receptjeink közül. Akár egy hétvégi finomságként, akár ha vendégségbe vinnéd, biztosan megállják a helyüket!

1/5 Málnás-citromos keksz

Hozzávalók:

  • fél csésze lágy, de nem folyós vaj,
  • csésze cukor,
  • fél teáskanál vanília,
  • 1 nagy tojás, fél citrom leve és héja,
  • negyed teáskanál só,
  • negyed teáskanál sütőpor,
  • késhegynyi szódabikarbóna,
  • másfél csésze liszt,
  • ¾ csésze friss vagy fagyasztott málna.

Elkészítés: Egy tálban keverd habosra a cukrot és a vajat, egy másikban pedig keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A cukros keverékhez add hozzá a maradék hozzávalót a málnán kívül, majd keverd jól össze. Ha már egynemű a keverék, add hozzá a lisztes mixet is, és keverd az egészet simára. Ezután keverd hozzá a málnát is. Ha kész vagy a keverékkel, egy sütőpapírral bélelt tepsire egy kanál segítségével szagass a tésztából kisebb adagokat. Arra figyelj, hogy ne tedd ezeket egymáshoz túl közel, mert a tészta terülni fog. 180 fokosra előmelegített sütőben 7-10 perc alatt süsd készre a kekszeket. Ha kihűlt, tálalhatod is!

2/5 Áfonyás sajttorta

Hozzávalók: 1 csésze friss vagy fagyasztott áfonya, negyed csésze+2 evőkanál víz, 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 2 csésze liszt, ¾ csésze cukor, fél csésze vaj, 1 teáskanál citromhéj, fél teáskanál sütőpor, fél teáskanál szódabikarbóna, negyed teáskanál só, ¾ csésze vanília joghurt, 1 tojás, 1 teáskanál vanília kivonat, 180 g natúr krémsajt, még negyed csésze cukor, még 1 tojás, még 1 teáskanál citromlé, fél csésze szeletelt mandula.

Elkészítés: Az áfonyából a vízzel, 2 teáskanál citromlével és a kukoricakeményítővel főzz sűrű szószt, majd hagyd kihűlni.

Egy tálban keverd össze a ¾ csésze cukrot a liszttel, majd morzsold el ebben a vajat. Ebből a keverékből vegyél ki fél csészével, majd tedd félre. Add hozzá a citromhéjat, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd keverd össze. A tojást, a joghurtot és a vaníliát keverd simára, majd add a lisztes keverékhez. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen oszlasd el a tésztát. A krémsajtot, a negyed csésze cukorral, a plusz tojással és citromlével keverd össze, majd öntsd a tészta közepébe, majd erre öntsd rá az áfonyás mixet is, majd szórd meg mandulával. 180 fokos sütőben nagyjából 30-40 perc alatt süsd készre a tortát.

3/5 Sárgabarackos szelet

Hozzávalók:

  • ¾ csésze vaj,
  • 1 csésze cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 csésze liszt, negyed teáskanál sütőpor,
  • 1 és 1/3 csésze kókuszreszelék,
  • fél csésze szeletelt mandula,
  • fél teáskanál vanília,
  • 40 dkg pucolt, magozott, félbe vágott sárgabarack.

Elkészítés: Egy tálban keverd habosra a vajjal a cukrot, add hozzá a tojást, majd a lisztet és a sütőport is. Keverd simára, majd add hozzá a kókuszt és a vaníliát. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe a tészta ¾-ét, erre tedd a barackokat, majd öntsd rá a maradék tésztát, és szórd meg a mandulával. 30-35 perc alatt készre tudod sütni 180 fokon.

4/5 Mini cseresznyéspite

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt,
  • 10 dkg hideg vaj,
  • 7 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 csipet só,
  • 1 tojás,
  • 1-2 ek hideg víz,
  • 2 csésze cseresznye,
  • 1 tojásfehérje,
  • kristálycukor a szóráshoz.

Elkészítés: A liszttel morzsold el a vajat, majd add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a vizet, és gyúrd össze a tésztát. Kivajazott muffin-formában készíts a tésztából kosárkákat, és ezeket töltsd meg cseresznyével.

A tetejükre is tegyél tésztát, rácsozva, majd kend meg tojásfehérjével a rácsokat. 175 fokos sütőben süsd készre a pitéket, és még melegen szórj rájuk cukrot.

5/5 Francia epertorta

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj,
  • 1 és negyed csésze cukor,
  • 2 tojás,
  • 1 teáskanál vanília kivonat,
  • 1 és 1/3 csésze liszt,
  • 1 és negyed teáskanál sütőpor,
  • negyed teáskanál só,
  • fél csésze tejszín,
  • 50 dkg friss eper, szeletelve.

Elkészítés: A vajat keverd habosra 1 csésze cukorral, majd add hozzá a tojásokat és a vaníliát. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót, majd add hozzá a vajas keverékhez. Keverd simára az egészet a tejszínnel, majd forgasd bele az epret is. Tedd az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe, szórd meg a negyed csésze cukorral, és 175 fokos sütőben süsd készre, nagyjából 35-40 perc alatt.