5 nyalánkság a filmnézős estékhez, amit pillanatok alatt elkészíthetsz

Írta: ,

A téli hónapokban szeretünk bekuckózni, filmet nézni – sokan például ilyenkor pótolják be azokat a filmeket, amiket év közben nem tudtak megnézni. Az otthoni mozizás élményét még izgalmasabbá teheted egy kis házi készítésű nassolnivalóval! Íme, néhány izgalmas recept, amit pillanatok alatt te is elkészíthetsz.

Sósan édes ropik Kép forrása: glorioustreats.com

1/5 Sósan édes ropik

Ha nem tudod eldönteni, hogy sós vagy édes ropogtatnivalót szeretnél, akkor ezt a receptet neked találták ki!

Hozzávalók: 2-3 csomag sós ropi, 1 tábla tejcsoki vagy fehér csoki, zúzott mogyoró vagy mandula, tortadíszítő cukorka.

Elkészítés:

Az általad kiválasztott csokit vízgőz fölött olvaszd meg, majd ha a csoki már teljesen felolvadt, zárd el alatta a gázt, és egyesével mártsd bele a ropikat. Ügyelj rá, hogy legalább a ropik 2/3 részét borítsa be a csoki. Ez után tedd pár percig száradni a csokikat egy rácsra, és mielőtt teljesen megkötne, jöhet a dekorálás! Minden egyes darabot szórj be valami ropogós finomsággal, majd hagyd teljesen megszáradni. Játszhatsz is a különféle csokifajtákkal – ha már megszilárdult a barna csoki, akkor olvaszd fel a fehéret is és csinálj fehér csoki csíkokat a ropikra.

Karamellás popcorn Kép forrása: thegraciouswife.com

2/5 Karamellás popcorn

Ha filmek, akkor Hollywood, Amerika pedig a karamellás popcorn fellegvára – ezt a szuper filmnézős ropogtatnivalót kevesebb mint 15 perc alatt elkészítheted.

Hozzávalók: pattogatni való kukorica vagy mikró popcorn,  ¾ bögre barna cukor, 6 ek vaj, 1 tk vanília aroma, ¼ tk szódabikarbóna, egy csipet só.

Elkészítés:

Pattogtasd ki a kukoricát – ha extrém ízt szeretnél, akkor a sós mikró popcornt ajánljuk, ha pedig édeset, akkor egy edényben pattogtass ki egy bögre pattogatni való kukoricaszemet.

A vajat olvaszd fel egy akkora tálban, amekkorába a kipattogtatott kukoricák is beleférnek, majd add hozzá a cukrot is, és állandó kevergetés mellett ezt is olvaszd fel. Ha már egy homogén krémet kaptál, akkor add hozzá a csipet sót és a szódabikarbónát, majd keverd el és add hozzá a popcornt. Ezután tedd az egészet egy tepsibe vagy tálba, és hagyd kihűlni.

Édes vajkaramell Kép forrása: ohsodelicioso.com

3/5 Édes vajkaramell

Ezt a gyermekkort idéző finomságot te is pillanatok alatt elkészítheted otthon!

Hozzávalók: sütőpapír, 10 dl tej, 500 g kristálycukor, 3 ek vaj.

Elkészítés:

A cukrot és a tejet lassú tűzön kevergesd addig, amíg be nem sűrűsödik és karamellizálódni nem kezd – ne ijedj meg, ez elég hosszú folyamat, és majdnem annyira unalmas, mint besamel mártást készíteni. :) Ha már kellőképpen sűrű és szép karamell színe van, akkor vedd le a tűzről, és állandó kevergetés mellett add hozzá a vajat. A csomómentes masszát tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, simítsd el, és ha kihűlt, vágd apró kockákra.

Házi churros Kép forrása: dessertinspired.com

4/5 Házi churros

Tulajdonképpen ez a spanyol fánk, ami nagyon finom és szinte pillanatok alatt elkészül.

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 2 ek barna cukor, 8 dkg vaj, 15 dkg liszt, 2 darab tojás, ½ tk vanília aroma, 2 dl napraforgóolaj, 1 csipet só, porcukor és őrölt fahéj a tetejére.

Elkészítés:

Egy lábasba öntsd bele a 2,5 dl vizet, a barna cukrot, a vajat és a csipet sót.

Forrald fel, majd add hozzá a lisztet és dolgozd el. Vedd le a tésztát a tűzről és hagyd hűlni. Ha kihűlt, add hozzá a tojásokat és a vaníliát, majd robotgéppel keverd simára. Forrósítsd fel az olajt, majd töltsd habzsákba a tésztát (ha eredeti churros-t szeretnél, akkor csillag alakú véget használj), és nyomkodd bele a forró olajba 5-10 cm-es csíkokban. Amint megpirult, vedd ki és hempergesd meg a fahéjas cukorban!

Ropogós zabpehely szelet Kép forrása: foxvalleyfoodie.com

5/5 Ropogós zabpehely szelet

Spanyolország után ismét egy amerikai hangulatú nyalánkság következik, amit nem csak te, de a gyerkőcök is imádni fognak.

Hozzávalók: 6-7 bögre gabonapehely, 10 darab pillecukor, 3 ek vaj.

Elkészítés:

Olvaszd fel a pillecukrot és a vajat, amíg masszát nem alkot, majd add hozzá a kedvenc gabonapelyhedet és gyorsan forgasd össze. 

Amíg a massza még meleg, kanalazd bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd hagyd kihűlni.