4 tradicionális húsvéti desszert diétás alternatívája, szuper egészséges hozzávalókból

Írta: ,

A húsvét tagadhatatlanul a finom falatokról szól. A legnagyobb előnye ennek az ünnepnek a többivel szemben azonban az, hogy a hagyományos ételek többsége, melyet ekkor fogyasztanak, a legtöbb diétába beilleszthető. Többek között a sonka és a tojás is kiváló fehérjeforrást biztosít! A legrizikósabb pontot a sütemények jelentik, de nem kell aggódni, rengeteg egészséges verzióból választhatunk, melyek legalább olyan finomak, mint az eredeti receptúrák!

1/4 Kalács helyett banánkenyér

Hozzávalók:

  • 6 érett banán,
  • 2/3 csésze kókuszcukor (vagy más édesítőszer),
  • 1 teáskanál só,
  • 1 teáskanál vanília aroma,
  • 2 csésze zabliszt,
  • 1 teáskanál sütőpor.

Elkészítés:

170°C-ra előmelegítjük a sütőt. Minden hozzávalót egy mixerbe teszünk, és alaposan elkeverünk! A kész masszát egy kenyérsütő formába töltjük. Ízlés szerint szórhatunk bele aszalványokat, étcsokoládé darabokat vagy mogyorót. 20-25 percig sütjük, majd kihűlve önmagában, vagy valamilyen gyümölccsel, krémmel fogyasztjuk!

2/4 Csokitojás helyett házi bon-bon

Hozzávalók:

  • ½ csésze mandulavaj,
  • 3 evőkanál juharszirup,
  • 2 evőkanál zsírtalanított mogyoróvaj (zabliszttel helyettesíthető, de ez esetben több juharszirup szükséges a kívánt állag eléréséhez),
  • 1 teáskanál maca por (opcionális),
  • ¾ csésze aprított étcsokoládé vagy nyers kakaópor.

Elkészítés:

A mandulavajat, a juharszirupot, a zsírtalanított mogyoróvajat és a maca port egy mixer segítségével összedolgozzuk. Kis golyókat formázunk a kapott masszából, és hűtőbe tesszük őket állni.

Mikor kellően lehűltek, akár olvasztott csokoládéba, akár kakaóporba vagy mogyoróforgácsba hempergetjük őket, és tálalásig visszatesszük a hűtőbe.

3/4 Répatorta helyett sütés nélküli csokis brownie

Hozzávalók az alaphoz:

500g áztatott, magozott datolya, 2 csésze előpirított törökmogyoró, 5-6 evőkanál nyers kakaópor, 4 evőkanál juharszirup, csipetnyi só.

A krémhez:

  • 250g áztatott, magozott datolya,
  • ½ csésze nyers kakaópor,
  • 100g kókuszolaj,
  • 1 csésze mandulatej.

Elkészítés: A mogyorót egy sütőtálcára tesszük és 180°C-os sütőben, folyamatos kevergetés mellett 5-10 percig pirítjuk. Ezt követően hagyjuk kihűlni, majd egy mixerbe tesszük, és morzsa állagúra daráljuk. A magozott datolyát, a kakaóport, a juharszirupot és a sót hozzáadjuk és alaposan összekeverjük a mixerben. A kapott masszát egy kis (27*20 cm) sütőformába tesszük, és hűtőbe rakjuk pihenni!

A krém összetevőit szintén a mixer segítségével krémesre dolgozzuk, majd a hűtött alapra tesszük és eloszlatjuk. A tetejét megszórhatjuk aprított mogyoróval, majd irány a hűtő 3-4 órára!

Muffin helyett Húsvéti fészek Kép forrása: deliciouslyella.com

4/4 Muffin helyett Húsvéti fészek

Hozzávalók a fészekhez: 1 ½ csésze puffasztott rizs vagy quinoa, 1/3 csésze nyers kakaópor, 6 evőkanál juharszirup (vagy méz), 5 evőkanál kókuszzsír, 2 evőkanál mandulavaj.

Hozzávalók a tojásokhoz: 1 csésze kesudió, 100g olvasztott kakaóvaj, ½ csésze málna (lehet fagyasztott is), ½ csésze eper (lehet fagyasztott is), 4 evőkanál juharszirup (vagy méz), ½ citrom leve, 1 teáskanál kurkuma, ½ teáskanál vanília por (vagy aroma), csipetnyi só.

Elkészítés: Először is a fészket készítjük el. Ehhez a kókuszzsírt, a kakaóport, mandulavajat és a juharszirupot feltesszük egy kis lábasba melegedni, nagyjából 5 percre. Mikor szép selymessé olvadt a keverékünk, hozzá adjuk a puffasztott quinoa-t, és alaposan átforgatjuk. A tűzről levéve hagyjuk kissé kihűlni, majd egy muffin formába adagoljuk, kis fészkeket kialakítva, és hűtőbe tesszük pihenni. Jöhetnek a tojások és/vagy nyuszi figurák.

A kesudiót egy mixer segítségével krémes (vaj) állagúra turmixoljuk. Ezt követően hozzáadjuk a kakaóvajat, vanília port, juharszirupot és a sót, majd további 3 percig összedolgozzuk a mixer segítségével. A kapott masszát két részre vesszük, az egyikhez hozzákeverjük a málnát és az epret, majd további 2 percig eldolgozzuk a mixer segítségével. Ezt követően tojás vagy nyuszi alakú szilikon formákba adagoljuk, és a mélyhűtőbe tesszük.

A massza másik feléhez hozzákeverjük a citromlevet és a kurkumát, majd ezt is külön szilikon formába töltjük, és fagyasztóba tesszük. Tálalásig hűtőben tároljuk őket!