3 elronthatatlan, mennyei nyalánkság sütés nélkül

Írta: ,

Nem vagy egy született konyhatündér, és órák hosszat sem akarsz a konyhában pepecselni, de azért jó lenne hozzájárulni a karácsonyi terülj-­terülj asztalkám ínycsiklandó kínálatához? Akkor válassz ezek közül az elronthatatlan finomságok közül, még sütnöd sem kell, és a konyha sem fog úgy kinézni az elkészítésük után, mint egy csatatér.

Az örök kedvenc kókuszgolyó

Talán a legismertebb közkedvelt, sütés nélküli édesség a kókuszgolyó. Egyszerűen nem lehet vele melléfogni, nincs olyan vendégsereg, ahol nem kapkodnák el pillanatok alatt.

Elkészítéséhez nincsenek pontos mennyiségek. Egy zacskó darált kekszhez keverj hozzá némi rumot és kakaóport, míg olyan állagú nem lesz, hogy formázható golyócskákat kapj. Ha még túl keménynek érzed, de már nem akarod, hogy a sütiben az alkohol vegye át a főszerepet, tegyél hozzá pár csepp tejet. A masszából nedves kézzel formázz csinos, szabályos kis golyókat!

Ha kész, közepébe bele is nyomhatsz egy szép bordó magozott meggyet, a végén pedig hempergesd meg kókuszreszelékben. Tedd egyesével mutatós sütipapírba a golyókat.

Variáld kedvednek megfelelően! Kekszgolyó többféle ízben

A kókuszgolyó sikeressége alapján, ahhoz hasonló metodikával készül a következő recept. Ha pillanatok alatt szeretnél valami igazán pompásat alkotni, és szeretnéd többféle ízű finomsággal elkápráztatni a vendégeket, készítsd el a kekszgolyót. Egyetlen masszát kell csak összedobnod, és az utolsó fázisban, a hempergetéskor megadni a végső ízkombinációt.

Többféle variációból szemezgethetsz akár attól függően is, hogy mi van otthon a konyhaszekrényben. A kekszgolyócskák nagyon jól mutatnak egy csinos tálalón, ha különböző finomságokban forgatod meg a végén, az eredmény pedig egy isteni, illatos színkavalkád.

A tésztájához a kókuszgolyóhoz hasonlóan szintén szükséged lesz darált kekszre, ehhez pedig most keverj hozzá egy jó üveg lekvárt – szerintem sárgabaracklekvárral a legfinomabb. Egy hagyományos méretű üveg lekvárhoz kb. fél kiló darált keksz fog kelleni, de ez attól is függ, mennyi lekvárt vesz fel a keksz. Tégy hozzá ízlés szerint reszelt citromhéjat, kevés cukrot (ezt akár meg is spórolhatod, hiszen a lekvár amúgy is édes), egy evőkanál rumot, darált diót és kakaóport, majd gyúrd össze az egészet formázható állagúvá. Vigyázz, hogy ne legyen túl lágy, de azzal is számolj, hogy a hűtőben kevéssé ugyan, de keményedni fog. A kész golyókat forgasd bele kedved szerint kókuszreszelékbe, darált dióba, kristálycukorba, durvára tört mandulába, cukrozatlan kakaóporba vagy reszelt narancshéjba.

Alakkímélő karácsonyi gyümölcsös pohárkrém

Hamar eljön a pillanat, amikor a hétköznapi gyomor vészjelzéseket ad a töltött káposzta, rántott hal, különleges sült húsok, ínycsiklandó köretek, és a süteménydömping után. Érdemes enyhülést hozó, üdítő nyalánksággal is előrukkolni, ami legalább olyan kellemes meglepetés az ünnepek alatt leterhelt gyomornak, mint amilyen finom és mutatós.

Elkészítése pofonegyszerű: a pohár aljára tegyél egy vékony réteg jó minőség krémet; ez lehet főzött krém, de ha nem akarsz szöszmötölni, vaníliás cukorral, cukorral, reszelt narancs-­ és/vagy citromhéjjal ízesített mascarpone is lehet. Rétegezz rá rumos vagy brandy­s tejben éppen megáztatott babapiskótát, erre simíts rá ismét egy adag krémet.

Tedd hűtőbe, hogy jól megdermedjen, majd erre kerül a már félig kihűlt, de még nem megdermedt gyümölcskocsonya. Rögtön tedd is bele a kívánt gyümölcsöt, amit akár meg is karamellizálhatsz előtte. A tetejére mehet még krém vagy kis cukorral felvert tejszín, pirított dió vagy mandula.