10 könnyű cseresznyés desszert

Írta: ,

Éppen szezonja van a friss és ropogós cseresznyének, ami önmagában is isteni, nem beszélve azokról a mennyei desszertekről, amiket a kis piros csodákból készíthetsz. Jöjjön az ízözön, nassolásra fel!

Cseresznyés limeos jégkrém

1/10 Cseresznyés limeos jégkrém

Első édességünk mindjárt rá is világít arra, miért nem kell szaktudás vagy túl sok idő ahhoz, hogy egészséges jégkrémet készítsünk. 

Hozzávalók

  • 120 ml víz
  • 3 evőkanál facsart lime
  • 450 g magozott cseresznye
  • Édesítsd ízlés szerint

Így készítsd el

Közepes lángon elegyítsd a hozzávalókat, majd főzd 10-15 percig, míg a cseresznye egészen puhává válik. Vedd le a tűzről, tedd félre, hagyd kihűlni szobahőmérsékletig, majd a félig-meddig folyékony állagú alapot szűrd le egy szitán! Ha a cseresznye túl ropogós volt, és nem vált teljesen egyneművé, akkor előzőleg turmixolhatsz rajta egy keveset. Végül töltsd poharakba a folyadékot, és fagyaszd jéghidegre néhány óra alatt!

Cseresznyés smoothie eperrel

2/10 Cseresznyés smoothie eperrel

Az alábbi recept szintén nem kíván túl sok tudást, ráadásul ez a smoothie nem csupán finom, hanem a diétázóknak is ideális választás.

Hozzávalók

  • 240 ml víz
  • 1 kimagozott, lehártyázott narancs
  • 1 felkarikázott banán
  • 360 g magozott cseresznye
  • 360 g megtisztított eper
  • Az ízesítéshez használhatsz mézet, agavé nektárt vagy fűszereket

Így készítsd el

Tedd a turmixgépbe az alapanyagokat, majd alaposan elegyítsd a hozzávalókat.

Amennyiben egy forró nyári napon fogyasztanád ezt az isteni nassolnivalót, úgy az epret és a cseresznyét akár fagyasztott állapotban is hozzáadhatod az italhoz, vagy a víz egy részét kiválthatod jégkockákkal. 

Réteges cseresznyés pohárkrém

3/10 Réteges cseresznyés pohárkrém

Ha szeretnéd lenyűgözni a vendégeidet, de a desszertre már csak pár percet tudsz szánni, akkor ezt a finomságot imádni fogod.

Hozzávalók

  • Bármilyen édes, könnyen morzsálódó kekszből 200 g
  • 230 g natúr krémsajt
  • 300 g sűrített tej
  • 300 g magozott cseresznye
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • ½ evőkanál liszt
  • 60 g törtmandula a díszítéshez

Így készítsd el

Az elkészítés során törd össze egy zacskóban a kekszeket, majd adagold őket a pohár aljára. Keverd össze a krémsajtot és a sűrített tejet, verd fel őket addig, amíg krémkönnyűek nem lesznek, a kész krém mehet a kekszek tetejére. Közepes lángon kezdd el melegíteni a cseresznyét, add hozzá a vajat, kevergesd el. Egy kis edényben keverj össze egy kiskanálnyi lisztet egy evőkanál citromlével, majd sűrítsd be a cseresznyét. Miután kihűlt, halmozd a krémre és néhány tört mandulával díszítsd!

 

Cseresznyés csokigolyók kókusztejjel

4/10 Cseresznyés csokigolyók kókusztejjel

Ez a nassolnivaló már több energiát és kevésbé hétköznapi alapanyagokat kíván, de hidd el, megéri időt fektetni az elkészítésbe, mert a végeredmény mennyei.

Hozzávalók

A habhoz

  • 1 db fagyasztott banán
  • 240 gramm fagyasztott, magozott cseresznye
  • 6 db jégkockatartóban fagyasztott kókusztej
  • 120 ml szobahőmérsékletű kókusztej

A csokigolyókhoz

  • 120 gramm pekándió
  • 120 gramm dió
  • 320 gramm datolya
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 4 evőkanál keserűkakaó

Így készítsd el

Turmixold össze a csokigolyók hozzávalóit, majd készíts belőle kis gömböket.

A csokicsodákat tedd egy öblös pohárba, halmozd rá a krém alapanyagainak elegyét, és díszítsd friss cseresznyével!

Falatnyi cseresznyés pite

5/10 Falatnyi cseresznyés pite

Az ínycsiklandó pite nem hagyható ki a sorból, ezúttal mini változatban, éljenek a klasszikus desszertek!

Hozzávalók

A töltelékhez

  • 240 g magozott cseresznye
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • ½ evőkanál reszelt citromhéj
  • Egy csipet só

A tésztához

  • 360 g finomliszt
  • 120 g vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • Kevés só
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál víz
  • Végül egy felvert tojás a kenéshez

Így készítsd el

Az elkészítés első lépéseként egyszerűen forgasd össze külön a töltelék alapanyagait, külön a tészta hozzávalóit. Amennyiben túl keménynek ítéled meg a tészta állagát, kevés vizet adagolhatsz hozzá.

A kinyújtott tésztát szaggasd egyforma körökre, kend meg vékonyan tojással a szélüket, majd halmozz a közepükre egy-egy adag tölteléket. Fordíts a cseresznye dombocskára felülről is egy kerek tésztát, és villával nyomkodd körbe a sütik szélét. Közepükbe óvatosan vágj egy X-et, majd a tetejüket is kend át tojással és 190 fokon 20 percig süsd.  

Egyszerű cseresznyés sütemény

6/10 Egyszerű cseresznyés sütemény

Egyszerű süteményre vágysz egy jó kis filmnézéshez vagy barátnős csevejhez? Vigyázz, nem sok marad majd belőle, mert ezt a sütit a pasid is díjazni fogja!

Hozzávalók

  • 700 g érett, magozott cseresznye
  • 60 g vaj
  • 130 g cukor
  • 3 tojás
  • ½ evőkanál vaníliaaroma
  • 1 evőkanál mandulaaroma
  • 150 g finomliszt
  • 150 g kukoricaliszt
  • 100 ml tej
  • 3 evőkanál sütőpor

Így készítsd el

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Keverd, vagy szitáld össze a liszteket a sütőporral, majd egy külön edényben kézi mixerrel elegyítsd a vajat a cukorral. Add hozzá a tojásokat, végül az aromákat, és ezekkel is keverd még pár percig. Alacsony fokozaton adagold a vajas elegyhez a tejet és a korábban félretett sütőporos lisztet. Szórd bele a tésztába a cseresznyéket, alaposan forgasd össze, majd töltsd egy kivajazott formába a masszát. Már mehet is a sütőbe 40-50 percre! Miután kihűlt, vágd szeletekre, és porcukorral meghintve tálald. 

Cseresznyés sütinyalóka

7/10 Cseresznyés sütinyalóka

A sütinyalóka egy imádnivaló finomság, nem csupán azért, mert isteni ízekkel hódít, hanem mert látványra sem utolsó.

Hozzávalók

  • 200 g pilótakeksz
  • 150 g krémsajt
  • 300 g étcsokoládé
  • 10 g vaj
  • Magozott, rumba áztatott cseresznyék
  • Pálcika

Így készítsd el

Először aprítsd össze robotgépben a kekszeket, add hozzá a krémsajtot és a vajat, végül pár cseppet a rumos cseresznye levéből. A masszából formálj golyókat, és minden egyes gömböcske közepébe rejts el egy rumos cseresznyét. Tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, szúrj beléjük egy-egy pálcikát, és hagyd, hogy a hűtőben néhány óra alatt megdermedjenek. Vízgőz felett olvaszd meg az étcsokoládét, forgasd meg benne a nyalókákat, díszítsd ízlésed szerint, majd ismét hagyd őket megdermedni. Vigyázat, gyorsan fogynak!

Cseresznyés muffin

8/10 Cseresznyés muffin

Erre a muffin tésztára bátran tekinthetsz egyfajta alapként, annyira tökéletes, hogy bármilyen ízesítéssel is megállja a helyét.

Hozzávalók

  • 150 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 150 g finomliszt
  • 2 db nagyobb tojás
  • 40 ml tej
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • Ízlés szerint vaníliaaroma
  • 120 gramm kimagozott cseresznye

Így készítsd el

Az elkészítés során habosítsd fel a vajat, a cukrot és a vaníliát, folyamatos keverés mellett add hozzá az elegyhez a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tészta sűrűségét a tej hozzáadásával enyhítsd, végül forgasd bele a masszába a kimagozott cseresznyéket is. Töltsd meg a formákat a tésztával, majd 180-200 fokon kb. 20 perc alatt süsd készre!

Egyszerű cseresznyekompót

9/10 Egyszerű cseresznyekompót

A cseresznyéből, mint tökéletes idénygyümölcsből természetesen készülhet lekvár és kompót is, mi most az utóbbira mutatunk neked egy tökéletes példát. Ezt a kompótot hűtőben kell tárolnod, hiszen nem kell hozzá tartósítószer, de jó eséllyel nem fogod sokáig tartogatni, annyira finom.

Hozzávalók

  • 800 gramm cseresznye
  • 2 evőkanál cukor
  • Néhány szegfűszeg és egész fahéj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 250 ml víz

Így készítsd el

A vizet forrald fel a fűszerekkel, majd add hozzá a cukrot és a citromlevet. Tedd bele a cseresznyéket is, majd 10-15 percig párold az elegyet. Ha elkészültél, tedd félre a kompótot kihűlni, majd adagold frissensültek, vagy éppen édességek, piskóták mellé.

Frissítő cseresznyés koktél

10/10 Frissítő cseresznyés koktél

Végül, de nem utolsó sorban itt egy recept azoknak, akik imádják a cseresznye ízét, de nem szeretnék még egy minimális desszert erejéig sem felrúgni a diétájukat. Ez a frissítő nem csupán isteni, egyben a leginkább alakbarát finomság is felsorolásunkban.

Hozzávalók

  • 120 ml narancslé
  • 120 ml gyömbér
  • 120 ml citromleves szóda
  • 2 evőkanál cseresznye szirup (házi is lehet, sőt!)
  • Koktélcseresznye
  • Lime a díszítéshez

Így készítsd el

Az elkészítés során először tegyél a pohárba néhány jégkockát, akár törtjeget, ha úgy jobban szereted. Öntsd a jégre a narancslevet, majd óvatosan a szirupot, ami le fog süllyedni a pohár aljára. Ezután töltsd fel a citromos szóda és a gyömbér elegyével az italt, végül friss lime szeletekkel és koktélcseresznyével díszítsd.