Villámgyors mogyoróvajas keksz – vigyázz, függőséget okoz!

Írta: ,

Mikor ezt a receptet kipróbáltam, kicsit közelebb kerültem az amerikai életérzéshez és azt kell mondanom, tökéletesen megértem a vonzalmukat, mind a mogyoróvajhoz, mind a cookie készítéshez. Villámgyors, nagyon egyszerű és függőséget okoz a végeredmény.

A mogyoróvaj Amerikában alapvető élelmiszernek számít, olyannyira elterjedt, mint nálunk a vaj. Nagyon magas fehérje- és energiatartalma miatt használták a gyógyászatban és a katonaságban egyaránt. Húsételektől süteményeken át, szendvicsek, fagylaltok, smoothiek, mártogatósok egyaránt készíthetőek belőle. Én kezdésnek a tipikus amerikai alapanyaghoz egy tipikus amerikai megvalósítást, a cookiet, azaz kekszet választottam.

Két dolgot viszont szögezzünk le:

  1. A mogyoróvaj bár nagyon egészséges, egyáltalán nem diétás.
  2. Csak a 100%-os mogyorótartalommal rendelkező, organikus mogyoróvajjal állunk szóba.

Itthon is kapható 100%-os tisztaságú mogyoróvaj, de készíthetsz héjas földimogyoróból aprítógép segítségével te magad is házilag. Én jelen esetben vásárolt verzióval dolgoztam.

Hozzávalók:

  • 1 bögre mogyoróvaj,
  • 2/3 bögre cukorhelyettesítő (pl. eritrit),
  • 1 kávéskanál vaníliaőrlemény,
  • 2 nagy tojás,
  • 2/3 bögre zabpehely,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 2/3 bögre sütésálló, cukormentes csokichips.

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
  2. Egy edényben keverd össze a zabpelyhet a sütőporral.
  3. Egy másik, nagyobb edényben keverd össze a mogyoróvajat a tojásokkal, cukorhelyettesítővel és a vaníliával.
  4. Add hozzá a mogyoróvajas keverékhez a száraz hozzávalókat és jó alaposan dolgozd össze.
  5. Formálj a tésztából kisebb golyókat és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  6. Nyomd össze a golyókat a tenyereddel, hogy nagyjából tenyérnyi méretű kekszeket kapj.
  7. Helyezz a tetejükre csokoládéchipset és kicsit nyomkodd bele a tésztába.
  8. Süsd nagyjából 10 percig, míg el nem kezd aranybarna lenni.
  9. Tedd félre és pár percet várj, mielőtt kiveszed a tepsiből.

Megjegyzés:

Mikor kiveszed a sütit, még úgy tűnhet, hogy túl puha és nem sült meg teljesen, de ez teljesen normális, szilárdulni fog, ahogy kihűl. Ezért is fontos, hogy langyos legyen, mikor elkezded kivenni, mert ha túl korán kezdesz neki, össze fognak törni a kekszeid! Túlsütni viszont nem érdemes, mert akkor nagyon kiszárad és nem lesz olyan finom.