Valentin-napi mindenmentes linzer

Írta: ,

Szeretem a nyers dolgokat és szeretem a linzert is. Meg úgy nagyjából minden hozzávalóját ennek a sütinek, külön-külön. Na de így együtt... isteni!

Nem tudom megmagyarázni, miért rajongok mostanában ennyire a vegán, nyers édességekért. Talán azért, mert valahogy frissnek érzem őket, nem nehezedek el tőlük, és egészen más az állaguk is, mint amit megszoktunk.

Akárhogy is, borzasztó egészséges, nagyon kiadós és általában nagyon egyszerű receptek ezek. Na nem mondom, kell azért a tapasztalat is hozzájuk, mert bizony általában ragacsos jószágok, de annyi baj legyen, így is maximálisan megéri. És egy pici kreativitással akár Valentin-napi édességet is varázsolhatsz például ebből a linzer receptből.

Hozzávalók:

  • 120 g mogyoró
  • 95 g mandulaliszt
  • 1 csipet Himalája só
  • 80 g aszalt datolya kimagozva
  • 2 teáskanál nyers méz, vagy diabetikus mézpótló
  • kevés zabliszt
  • 60 g cukormentes meggy/szilva/erdei gyümölcs lekvár (savanykás legyen!)

Elkészítés:

  1. Egy erősebb aprítógép segítségével őröld a mogyorót durvára.
  2. Add hozzá a mandulalisztet, a datolyát és a sót, majd a géppel őröld tovább, amíg egy ragacsos masszát nem kapsz.
  3. Tedd a masszát egy tálba és add hozzá a mézet.
  4. Most jön a neheze: keverd addig, amíg egy nagyon sűrű, tésztaszerű valamit nem kapsz (ha elég erős az aprítód, akkor ott is megpróbálhatod, de kézzel is össze fog állni, ha elég kitartóan nyomkodod).
  5. A masszát oszd ketté és kevés zabliszttel megszórt deszkán nyújtsd ki kb. fél centi vastagságúra.
  6. Szaggasd ki párosával kerek tésztakiszúróval, hogy ugyanannyi alsó és felső rész készüljön.
  7. A páros egyik felét szúrd még ki egy pici, szív alakú szaggatóval.
  8. Az alsó részeket kend meg cukormentes meggy, vagy erdei gyümölcs lekvárral.
  9. Tedd őket egy éjszakára hideg helyre.

Megjegyzés:

A nyújtást leegyszerűsítheted azzal, ha a tészta tetejére teszel egy darab szilikonos sütőpapírt és úgy nyújtod ki, vagy eleve szilikonos sodrófával dolgozol.