Te is tudsz kenyeret sütni! 15 perces omlós paleo kenyér, házilag

Írta: ,

Bár nem paleózom a szó szoros értelmében, kétségkívül sok alapanyagot használok, ami paleo, sőt, a kedvenc kenyereim is ilyen receptek alapján készülnek. Ezen a ponton egyébként fontos hangsúlyoznom: az, hogy valami paleo, az esetek nagy többségében nem jelenti azt, hogy diétás, a paleo ugyanis sok magliszttel dolgozik, amik nagyon olajosak, ezáltal igen magas kalória és zsírtartalommal rendelkeznek. De ugye tudjuk, hogy jó zsír és rossz zsír között van különbség, és az olajos magvak határozottan a jó zsírok közé tartoznak – szóval érdemes fogyasztanunk őket, mértékkel!

Nálam van egy fontos szabály a házi kenyérsütést illetően, na jó, kettő: ne kelljen hozzá 5­-6 alapanyagnál több és gyorsan elkészíthető legyen. Nem, nem lustaság, inkább időhiány miatt. Ez a kenyér is az, amit 15 perces előkészítéssel össze tudok dobni, és a hozzávalók mindig vannak itthon. Számomra tökéletes választás.

Hozzávalók:

  • 12 dkg darált kókuszreszelék
  • 10 dkg darált szezámmag
  • 5 dkg őrölt mandula
  • 3 ek. útifűmaghéj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 1 kk. Himalája só
  • 1 dl víz
  • 4 tojás
  • 1 marék egész szezámmag a kalács tetejére

Elkészítés:

  1. A tojást a sóval, a kókuszolajjal és a vízzel verd fel robotgép segítségével
  2. A száraz alapanyagokat alaposan keverd össze egymással, majd öntsd a tojásos masszára.
  3. Keverd jól át a masszát a robotgép segítségével, míg egynemű sűrű tésztát nem kapsz.
  4. Hagyd 10 percig állni.
  5. Halmozd egy sütőpapírral bélelt formába vagy szilikonos kenyérsütőbe és egyenletesen oszlasd el benne.
  6. Ha nincs kenyérsütőd, vagy ehhez hasonló téglalap alakú sütőformád, az sem probléma, mert a massza elég tömény, tehát kézzel is kenyér formájúra alakíthatod, sütés közben meg fogja tartani ezt a formát.
  7. Végül szórd meg szezámmaggal, lenmaggal (vagy ami éppen jól esik) és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt süsd készre.

A külseje ropogós, a belseje omlós. Kicsit édes, kicsit sós, jól szeletelhető és napokig eláll. Finom házi sonkával és tojással mennyei reggeli lehet. :)