Tartalmas és különleges: Pikáns fűszeres sütőtök krémleves garam masalával

Írta: ,

Februárig tart a sütőtök szezon, ezt a finom alapanyagot pedig érdemes kihasználni. Oké, nyilván süssük meg, és csináljunk levest. Esetleg még süteménybe is tehetjük, de mi van ha már unjuk a szokásos recepteket? Nos, fűszerezzük meg, bolondítsuk kicsit ezzel-azzal, dobjuk fel extra hozzávalóval. Azt hiszem, erre a receptre ez mind egyben igaz.

Aki nem ismeri e leves különlegességét, a garam masalat, annyit érdemes tudni róla, hogy ez egy csípős indiai fűszerkeverék. Általában 10-15 féle fűszert használnak hozzá, többek között fahéjat, babérlevelet, római köményt, koriandert, kardamomot, szegfűszeget és őrölt szerecsendió-virágot. Szerintem sokáig nem kell magyaráznom, hogy mitől lesz a legegyszerűbb étel is pikáns ettől a keveréktől! Persze készíthetsz garam masalát otthon is, de fűszer árusoknál, piacokon, nagyobb áruházakban is kapható. No, de lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • egy közepes sütőtök
  • 2 sárgarépa
  • 2 dl kókuszolaj
  • garam masala
  • egy darab friss gyömbér
  • 2 dl kókusztej
  • Egy egész narancs leve
  • fél csirkemell (25-30 dkg)

Elkészítés:

  1. Tisztítsd meg a sütőtököt és a répát és vágd kisebb darabokra. 
  2. Helyezd a zöldségeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és szórd meg garam masalával, majd locsold meg egy kis kókuszolajjal.
  3. Süsd meg őket 200 fokos sütőben (addig kell sütni, míg meg nem puhulnak, hogy ez mennyi idő, az attól függ, mekkora darabokat vágtál).
  4. A kókuszolajba reszelj egy fél ujjnyi gyömbért és kezd el lepirítani egy lábosban.
  5. Ha már az egész konyhában gyömbér illat van, öntsd fel kókusztejjel és egy kifacsart narancs levével (na ettől lesznek igazán mennyei illatok).
  6. Add hozzá a megsült zöldségeket és az egészet egy turmixgép segítségével pépesítsd.
  7. Forralj rajta egyet, és ha menet közben úgy látod, túl sűrű, még adj hozzá egy kis kókusztejet!

Joggal kérdezhetitek, hogy na és a csirkemell hogy jön a képbe... Hát elárulom, az lesz a levesbetét! :)

  1. A csirkemellet dörzsöld be sóval és garam masalával.
  2. Ezután úgy, ahogy van, csomagold alufóliába jó szorosan, hogy ne tudjon szétesni!
  3. Süsd először 40 percig a fóliában, majd 10 percig fólia nélkül, hogy kis kérget kapjon a külseje, majd tedd félre.
  4. Hagyd kicsit hűlni, majd vágd fel kis kockákra, és tálald ezzel a levesed!

Megjegyzés:

A leves annyira tömény és laktató, hogy teljes mértékben elegendő egy étkezésre önmagában.