Sütemény ötlet későn ébredőknek – Zserbógolyó pillanatok alatt

Írta: ,

Karácsony másnapja van, mindjárt kopogtatnak a vendégek, a tegnapi sütiknek pedig már csak a hűlt helye várja őket... ismerős? Villámgyors, de hamisítatlan karácsonyi süteményreceptet mutatok, aminek a hozzávalói jó eséllyel vannak is otthon. Nem kell sütni, nem kell éjszakákat pihentetni, mégis vissza fogja idézni a karácsonyi ízeket. És a vendégek el lesznek ájulva a tudományodtól!

Egyetlen dologra kell igazán figyelned, és az nem más, mint az alapanyag választás! Csak akkor lesz finom a golyód, ha megfelelő minőségű anyagokkal dolgozol. A dió igazi dió legyen és ne dejó, a lekvár lehetőleg házi legyen,de mindenképpen savanykás, a csokimázhoz pedig ugye nem is kell modanom, hogy minél magasabb kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládét válassz!

 

Hozzávalók (20 golyóhoz):

  • 15 dkg darált dió
  • ­10 dkg apró szemű zabpehely
  • ­10-­15 dkg savanykás, házi, mindenmentes sárgabarack lekvár
  • egy tábla min. 75 %­os étcsokoládé

Elkészítés:

  1. Dolgozd össze a darált diót a zabpehellyel és a lekvárral.
  2. Annyi lekvárt adj hozzá, hogy egy jól formálható, ragacsos masszát kapj!
  3. Formázz belőle golyókat vizes kézzel.
  4. A golyókat egy helyezd egy alufóliával leterített tálcára, egymástól viszonylag távol, hogy később hozzájuk férj.
  5. Tedd hűvös helyre őket, hogy picit összeérjenek.
  6. Addig törd össze egy mikrózható edénybe a teljes tábla csokoládét.
  7. 2 percig maximális hőfokon melegítsd, majd vedd ki, keverd át és tedd vissza 30-30 másodpercre addig, míg el nem olvad minden darab.
  8. Egy teáskanál segítségével öntsd nyakon a golyókat a csokoládéval, és az oldalukon is dolgozd el, hogy teljesen befedje őket.
  9. Tedd hűvös helyre és várd meg, míg a csoki megdermed.

Megjegyzés: Ne legyenek túl kicsik a golyók, mert akkor a csoki elnyomja az ízüket!