Paradicsomleves – ahogy a nagyi biztos nem készítette

Írta: ,

Ez a leves nem csupán azért az egyik kedvencem, mert krémes-édes íze utánozhatatlan, hanem azért is, mert nagyon jó emlékek fűződnek hozzá. Így minden egyes alkalommal, mikor elkészítem, kicsit nosztalgiázok is egyben.

Korábbi munkahelyemen volt egy nagyon jó kis csapatunk, akikkel hónapokon keresztül egymásra főztünk. A hét minden napján másra jutott a sor és mindig valami előre megszavazott finomságot készítettünk egymásnak. Egy ilyen alkalommal ismerkedtem meg a tejszínes paradicsomlevessel (ezért utólag is hála Katának <3), amit azóta ugyan picit átalakítottam, hogy a clean eating szabályainak is megfeleljen, de az élvezeti értékéből semmit sem vettem el. Az eredeti receptet itt találjátok.

Hozzávalók:

  • 1 liter házi, mindenmentes paradicsomlé (vagy bio paradicsomlé),
  • 1/2 liter leves alaplé (ha nincs, akkor házi vegetával, bio ételízesítővel helyettesíthető),
  • 3 nagy fej hagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • só,
  • bors,
  • 1 dl kókuszolaj,
  • 1-2 ek pesto (elhagyható),
  • 1 ek folyékony cukorhelyettesítő – nálam agave szirup,
  • 1 ek pirospaprika,
  • 2 dl kókusztejszín (cocomas),
  • fejenként 4-5 light mini mozzarella golyó.

Elkészítés:

  1. Kevés kókuszolajon párold meg üvegesre a hagymát és a fokhagymát.
  2. Öntsd fel a paradicsomlével.
  3. Adj hozzá 1 evőkanál bazsalikomot, 1 evőkanál pirospaprikát, sót, borsot és az alaplevet.
  4. Főzd fel az egészet első forrásig.
  5. Vedd le a tűzről és turmixolj az egészen egyet, hogy a hagyma teljesen elpépesedjen.
  6. Tedd vissza a tűzre és amint elkezd forrni, öntsd bele a kókusztejszínt és jól keverd össze, majd pár perc után lekapcsolhatod.
  7. A pestót a végén keverd bele.
  8. Light mozarella golyókkal és bazsalikommal megszórva tálald.

Megjegyzés:

Friss bazsalikommal még finomabb! :)