Laktató és különleges – Mexikói pikáns leves csirkemellel

Írta: ,

Ez a leves igazán kiadós és laktató, igazi férfiak kedvence fogás. Fűszeres, tele van tápanyaggal és jólesően eltér a hazai konyha ízvilágától. Ráadásul semmivel sem bonyolultabb elkészíteni, mint a hagyományos húslevest.

Időről-időre rájövök, mennyire nem kísérletezünk a levesekkel, és mennyire nem használjuk ki a különböző, nemzetközi konyha adta lehetőségeket ezen a fronton. Ezen felbuzdulva támasztottam magammal szemben egy elvárást, miszerint mostantól 2-3 hetente olyan levest fogok főzni, amilyet eddig még sosem. (Őszintén szólva én magam is kíváncsi vagyok, hogy meddig tudom vinni ezt a projektet, de meglátjuk.)

Ezen a héten a mexikói konyha ízvilágát idéző levest készítettem, ami igazság szerint inkább már egytálétel, mint leves. 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg csirkemell,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2 nagy kaliforniai paprika,
  • 2 paradicsom,
  • 2 dl házi készítésű, mindenmentes paradicsomszósz (vagy bio/organic paradicsomlé),
  • 200 g beáztatott vörösbab (vagy bio/organic vörösbab konzerv),
  • 200 g fagyasztott (lehetőleg bio/organic) csemegekukorica,
  • kókuszzsír,
  • 1,5 l víz vagy húsleves alaplé,
  • chili paprika ízlés szerint,
  • őrölt kömény,
  • só,
  • bors,
  • koriander,
  • 1 lime leve,
  • sómentes, natúr ételízesítő (szárított zöldségkeverék) vagy házi vegeta.

Elkészítés:

  1. Vágd apróbb kockákra a csirkemellet, sózd, borsozd és tedd félre.
  2. A kockára vágott hagymát és fokhagymát dinszteld meg a kókuszolajon.
  3. Ha a hagyma már üveges, add hozzá a csirkemellet és pirítsd fehéredésig.
  4. Ekkor jöhet hozzá a csíkokra vágott paprika és a felaprított paradicsom.
  5. Ha a paprika is picit megpuhult, add hozzá a paradicsomlevet, a fűszereket és a lime levét, majd jól keverd össze az egészet.
  6. Engedd fel kb. másfél liter vízzel.
  7. Add hozzá a babot és a kukoricát.
  8. Főzd lassú tűzön addig, amíg a bab meg nem puhul (ha előfőzött bab volt, akkor is kb. 40 perc kell, amíg az ízek igazán összeérnek).
  9. Menet közben ízesítsd, ha még szükséges.

Megjegyzés:

Törekedj az ízek harmóniájára. Picit legyen csak csípős, és a lime se domináljon túlságosan, inkább csak a pikantériáját adja meg az ételnek. A kömény és koriander is elég karakteres, így azokkal is próbálj olyan óvatosan bánni, hogy egyik se vigye el túlzottan a végeredményt.