Kakaós csiga újragondolva: Zabos-túrós tekercsek

Írta: ,

Ismét egy örök klasszikus került átdolgozásra, mégpedig a kakaós csiga. Reggelire frissen, csomagolva pedig tízórainak, utazáshoz, vagy csak úgy is isteni. Azon kívül, hogy a mindenmentes változat villámgyors, az állaga számomra sokkal jobb, mint a bolti és a hagyományos liszttel készült verziónak, a tápértékéről nem is beszélve. Egy szó, mint száz, nálam bekerült top 10-be.

Az otthon készített zsemlék és péksütemények általában ijesztően hosszú hozzávaló listával rendelkeznek, és legtöbbször többféle liszt kell hozzájuk. Ennek az az oka, hogy a reformlisztek picit másként viselkednek, mint a fehérliszt, lévén, hogy nincs búzasikér tartalmunk. Emiatt nem tudjuk velük utánozni a búzaliszttel készült sütemények és kenyerek könnyed, levegős, puha tésztáját. 

 

A lisztnek minél magasabb a sikértartalma, annál könnyebb a vele való sütés. Ettől lesz nyúlékony, ragadós és szilárd a tészta. Akkor, ha sikérmentes lisztet használunk, érdemes ezt az anyagot pótolni. A legegyszerűbb nyilván az, ha veszünk hozzá búzasikért, vagy felesben használunk sikértartalmú és sikért nem tartalmazó lisztet.

Azonban legtöbb esetben elegendő, ha a jól bevált útifűmaghéjhoz fordulunk segítségül, ahogy azt én is tettem ebben az esetben. Ha esetleg van otthon konjak liszted, azt is hozzáadhatod az ilyen típusú tésztákhoz, abból baj nem lehet.
Mind a konjak liszt, mind az útifűmaghéj zselésítő, állagjavító hatása miatt kerül a tésztába.

Hozzávalók (kb. 30 kis csigához):

  • 250 g zsírszegény túró
  • 220 g zabliszt
  • 1 evőkanál konjak liszt (elhagyható)
  • 50 g útifűmaghéj (vagy búzasikér)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 40 g olvasztott kókuszzsír
  • 1 evőkanál xilit
  • 1 csipet só
  • 1 dl víz

Töltelékhez:

  • olvasztott kókuszzsír
  • 4 evőkanál xilit
  • 4 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
  • 1 tojás a kenéshez

 Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat a keverd jól össze.
  2. Add hozzá a túrót, kókuszzsírt és fokozatosan adagolva a vizet.
  3. Dolgozd jól össze az egészet addig, amíg össze nem áll egy nyújtható tésztává.
  4. Zabliszttel behintett gyúródeszkán nyújtsd ki a tésztát 1 cm vastagra.
  5. A megolvasztott kókuszzsírral kend át az egészet.
  6. Szórd meg a tésztát a xilit és kakaó keverékével úgy, hogy minden részére jusson.
  7. Jó szorosan tekerd fel és vágj 2 cm vastag csigákat belőle.
  8. A csigák tetejét vékonyan kend meg a felvert tojással.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben süsd őket aranybarnára 20-25 perc alatt.

Összetétel az egész adagban:

Kalória: 1636 Kcal (30 csiga esetén 1 darabban 54 Kcal)
Szénhidrát: 205 g (30 csiga esetén 1 darabban 6,8 g)
Fehérje: 75 g
Zsír: 64 g