Jamie Oliver után szabadon: Töltött kenyér, reform változatban

Írta: ,

Az egyik régi nagy kedvencem Jamie Oliver töltött kenyere – eme recept újraalkotásának estem neki a minap. Hagyományosan nálunk húsvétkor fordul elő mint főétel, de igazság szerint az év bármely szakában élvezettel ettük korábban is. 

Amit alapvetően változtattam az eredeti recepten, az természetesen a kenyér tésztája, és a benne lévő sajt típusa. De az ízvilág és harmónia maradt.

Elsőre picit macerásnak tűnhet az elkészítés, de igazság szerint pillanatok alatt megvan, ha az ember ismeri a technikát.

A fotókból megláthatod, hogy egyszerűbb, mint gondolnád. :)
 

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 tojás
  • 10 dkg folyékony kókuszolaj
  • 1,5 dl növényi tej
  • 3 dkg eritrit
  • 9 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 evőkanál búzasikér
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4-5 szelet jó minőségű sonka (Serrano, Pármai, Prosutto…)
  • 3 főtt tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 szelet light mozarella
  • 6-7 szem szárított paradicsom
  • oregánó, bazsalikom, szárított foghagyma

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.

2. Főzd meg a tojásokat.

3. A tészta minden nedves hozzávalóját és az eritritet robotgép segítségével jól dolgozd össze.

4. Add hozzá a tojásos keverékhez a száraz hozzávalókat, majd dolgozd össze úgy, hogy egy nyújtható, egynemű tésztát kapj.

5. Ha ez megvan, nyújtsd ki hosszúkás alakúra egy szilikon sütőlapon vagy sütőpapíron.

6. A széleit vágd be ujjnyi vastagon úgy, hogy a tölteléknek hagyj helyet, az alábbi módon:

7. A közepére helyezd el a sonkát, majd arra jönnek a félbevágott tojások.

8. Szórd meg az egészet hagymaszeletekkel, csíkokra vágott szárított paradicsommal és a fűszerekkel:

9. Végül helyezd el rajta a sajt szeleteket, úgy, hogy mindenfelé jusson.

10. Most pedig jön a trükk, fond össze az alábbi módon:

11. Sütőlappal együtt húzd át a teljes kenyeret egy tepsire.

12. Kend meg a tetejét felvert tojással.

13. Süsd 175 fokos sütőben 30-35 percig, míg meg nem pirul.

14. Picit hagyd hűlni szeletelés előtt!