Gyors fahéjas zabkeksz, aminek az egész család örülni fog

Írta: ,

Több okból imádom ezt a kekszet. Omlós, ropogós, de nem keményedik meg. Jól variálható, könnyen elkészíthető és pillanatok alatt eltüntethető!

Őszintén szólva ebből az adagból elég sok lesz, szóval ér felezni a mennyiségeket. Nálunk éppen nagy családi rendezvény volt készülőben, amikor elkészült az első adag, ezért nem kifejezetten aggódtam. Egyrészt nagyon sokáig eláll, másrészt lehet variálni az ízesítését, így nem olyan egyhangú, harmadrészt nagyon-­nagyon finom, szóval senki nem sértődött meg, hogy sok volt belőle.

Én az egyik feléből fahéjast készítettem, mert mégiscsak mindjárt itt a karácsony és sosem elég a fahéj illatból. Ebbe aszalt gyümölcsök kerültek. A másik változatba kakaóport tettem és étcsoki darabkákat, mert ugyebár a csokis kekszet sem fogjuk megunni soha.

És azt mondtam már, hogy ez is az összekever, kisüt, élvez szentháromság szerint készül?

Hozzávalók:

  • 500 g apró szemű zabpehely
  • 100 g kókuszreszelék (helyettesíthető zabbal)
  • 150 g kókuszzsír
  • 3 L­-es tojás
  • 1 mokkás kanál szódabikarbóna
  • 1 cs sütőpor (12 gr)
  • 1 csipet tengeri só
  • 5 ml folyékony édesítő vagy 150 g eritrit (vagy egyéb cukorhelyettesítő)
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • kb. 1,5­ dl víz vagy növényi tej
  • 1 nagy marék aszalt gyümölcs ízlés szerint – nálam a savanykásak a nyerők, mint a szilva, barack, meggy (minél többféle, annál jobb)

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat tedd bele az aprítógépbe és keverd át, hogy a sütőpor, szódabikarbóna és a többiek jól elvegyüljenek a zabban.
  2. Add hozzá egymás után a kókuszzsírt, tojásokat, édesítőt, majd jöhet a tej.
  3. Annyi tejet kell hozzáadni, hogy a massza ragacsos, folyós legyen, és semmiképp ne maradjon kemény.
  4. Add hozzá az apróra vágott aszalványokat és forgasd jól bele, hogy mindenhová jusson.
  5. Tedd hűtőbe/hideg helyre 10 percre.
  6. Melegítsd elő közben a sütőt 200 fokra.
  7. Ha megdermedt a massza, egy kanál segítségével halmozd szilikonnal/sütőpapírral bélelt tepsire és lapítsd ki, hogy keksz formájúak legyenek.
  8. Forró sütőben 15-­20 perc alatt süsd aranybarnára, de figyelj, ne hagyd őket magukra hosszú időre, mert gyorsan odakap az aljuk.
  9. Mielőtt kiszednéd, dobozolnád (ne adj isten ennéd) mindenképpen pihentesd 10 percig, hogy ki tudjon hűlni és meg tudjon szilárdulni, különben darabokban fogja végezni már a kezedben minden egyes keksz.

Megjegyzés:

Mehet bele étcsoki darabka, magok, goji bogyó, bármi, ami eszedbe jut. Ha zsírszegény kakaóporral turbózod, vigyázz, mert hamar meg tud égni, szóval figyelni kell rá!