Gluténmentes, szezámos paleo baguette házilag

Írta: ,

Be kell vallanom, hogy az év végéhez közeledve kicsit már kezdek szétszórt lenni a nagy rohanásban. Így történt az is, hogy a héten tulajdonképpen minden nap az utolsó pillanatban (értsd pl. reggel, mikor nekiálltam volna reggelit készíteni a ház urának) konstatáltam, hogy semmilyen kenyérféle nincs itthon. Az ilyen helyzetekben viszont az a jó, hogy kreatív megoldásokat szülnek, nem igaz? Például ezt a receptet. 

Zsemlét és kenyeret sütni házilag nem csak azért jó, mert biztos lehetsz benne, hogy egészséges és minőségi alapanyagokból készült, hanem azért is, mert így mindig pont annyit tudsz készíteni, amennyire tényleg szükséged van. Illetve, ami számomra abszolút előny, hogy frissen, melegében fogyaszthatom. Most egy gluténmentes paleo zsemlére esett a választásom, ami szokás szerint villámgyorsan elkészíthető és minden felesleges adaléktól mentes.

Hozzávalók (6 baguettehez)

  • 14 dkg szezámpehely (vagy őrölt szezámmag)
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 3 tojás
  • 2 ek. útifűmaghéj
  • 1 dl víz
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 kk. só

Elkészítés

  1. Dolgozd össze a száraz alapanyagokat.
  2. A nedves alapanyagokat tedd egy külön edénybe és robotgép segítségével keverd össze.
  3. Folyamatosan adagold hozzá a száraz alapanyagokhoz a tojásos masszát.
  4. Dolgozd jól össze az egészet.
  5. Hagyd pihenni 10 percig.
  6. Nedves kézzel  formálj belőle hosszúkás baguetteket és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe (ne ijedj meg, ragacsos marad a tészta, tudom, kicsit nehéz vele dolgozni, de hidd el, ilyennek kell lennie).
  7. A tetejüket egy kés segítségével tetszőlegesen vagdosd be.
  8. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig süsd.

Ha elkészültek, várd meg, míg legalább langyosra hűlnek! Na nem mondom, hogy ez könnyű…

Megjegyzés

Megbolondíthatod egy kis metélőhagymával, vagy egy marék lenmaggal is. Napokig eláll és finom omlós marad. Bátran készítheted előre.