Francia nyelvlecke – Reform zöldséges-csirkés quiche

Írta: ,

Ismét egy villámgyors és nagyon sokféleképpen elkészíthető, nem mellesleg látványos eredménnyel is járó receptet hoztam nektek, a zöldséges-csirkés quiche-t (ejtsd kis). Ez eredetileg egy hagyományos francia recept, és ahogy nálunk a húslevest, vagy a gulyást, úgy a franciáknál a quichet is mindenki máshogy készíti. A lényeg, hogy egy omlós tésztaágyad legyen, amire végtelen számban variált feltétet pakolhatsz, és az egészet nyakon öntöd tejszínes tojással. Nos, én ennek a reform változatát szoktam készíteni, változatlan sikerrel.

A tészta mandulából, avagy mandulalisztből készül, egy kis útifűmaghéj hozzáadásával, amitől sokkal könnyebben kezelhető. A töltelék általában ad hoc jelleggel – ami épp van itthon alapon – válogatódik össze. Jelen esetben egy gombás-cukkinis változat lett belőle.

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg őrölt mandula
  • 1,5 dkg útifűmaghéj 1,5 dl vízben elkeverve
  • 2 tojás 
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Keverd össze az útifűmaghéjat a vízzel és tedd félre pár percre, míg zselés állagot nem kap.
  2. A mandulát a zselével, a tojással és sóval, borssal gyúrd össze.
  3. Egy kerek tűzálló formát készíts elő, és ebbe nyomkodd a tésztát.
  4. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percig süsd.
  5. Közben készítsd el a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 dl kókusztejszín
  • 3 nagy tojás
  • só, bors, pici szerecsendió
  • 2 nagy lilahagyma, kockákra vágva
  • 10 dkg gomba szeletekre vágva
  • 10 dkg cukkini felkockázva
  • 15 dkg csirkemell

Elkészítés:

  1. A tejszínt a tojással keverd habosra és fűszerezd.
  2. A lilahagymát kevés kókuszzsíron pirítsd meg.
  3. Dobd rá a csirkemell kockákat és fehéredésig süsd.
  4. Ha a hús kifehéredett, jöhet hozzá a gomba, a cukkini és kevés só illetve bors.
  5. Süsd a zöldséges-húsos tölteléket addig, amíg a cukkini és a gomba meg nem puhul.
  6. Végül terítsd az elősütött tésztakosárba a zöldségeket és öntsd nyakon a tojással.
  7. 170 fokon kb. 20 perc alatt süsd készre.