Ez lesz az új kedvenc sütid! – Meggyes zabszelet házilag

Írta: ,

Valószínűleg a környezetem már a falra mászik tőlem és az efféle kijelentéseimtől, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem minden arany, ami fénylik, és ez a tiszta étkezésre főleg igaz! Ha diétázol, fontos tudnod, hogy attól, hogy valamire rá van írva, hogy light/fit/wellness... még nem biztos, hogy megfelelő választás számodra, a gyümölcsjoghurt és az ízesített víz igenis magas cukortartalmú és a bolti zabkása egyáltalán nem ugyanaz, mint amit a személyi edző vagy dietetikus az étrendedbe szeretne látni!

Ugyanez igaz a boltban kapható zabkekszekre, zabszeletekre és úgy általában minden ilyesmire, ami kereskedelmi forgalomba kerül. Attól, hogy valamire rá van írva, hogy zabos, sajnos még nem jeleni azt, hogy az egészséges, pláne nem, hogy diétás. Az esetek nagy részében irtó magas cukortartalmuk van, plusz ilyen-­olyan ízfokózót, kukoricakeményítőt, búzalisztet, miegymást tartalmaznak. Viszont otthon készíteni ezeket, ahogy már korábbi receptjeimből is láthattátok, egyáltalán nem nagy ördöngösség!

Ez a meggyes zabszelet is hozzávetőleg 10 perc munkát igényel tőled, cserébe 3­-4 napra meg van oldva a reggelid, edzés utáni nasid.

Hozzávalók:

  • 200 g zabpehely
  • 100 g (fagyasztott) meggy/szilva/erdei gyümölcs (lényeg, hogy savanykás legyen
  • 50 g mandulaliszt
  • 20 g kókuszreszelék 
  • 2 adag vaníliás fehérjepor (vagy natúr)
  • 20 g kókuszzsír
  • 1 L­-es tojás
  • 2 evőkanál eritrit (natúr tejsavó esetén lehet 4-­5 kanál is
  • fahéj ízlés szerint
  • 3 dl víz

Elkészítés:

  1. A robotgéped keverőtáljába önts bele minden száraz hozzávalót és keverj rajta egyet.
  2. Add a száraz anyaghoz a tojást és szép lassan, kezd el adagolni a vizet.
  3. Amikor úgy látod, hogy már nem morzsálódik a massza, elég a víz, mehet bele a gyümölcs.
  4. A gyümölccsel együtt már nem kell sokat keverni, nem cél, hogy túlzottan összetörd őket, éppen csak dolgozd bele a tésztába.
  5. Ha esetleg úgy látod, túl híg lett tőle a masszád, adj még hozzá pici zabot.
  6. Egyengesd a keveréket egy 20×24 cm­-es tepsibe, amit szilikonos sütőpapírral előzőleg bélelj ki.
  7. Minél vékonyabb a massza rétege annál nagyobb eséllyel lesz ropogós, így, ha igazán ropogósat szeretnél, akár teheted nagyobb tepsibe is.
  8. Előmelegített, 200 °C-­os sütőben süsd aranybarnára nagyjából 45 perc alatt.
  9. Mielőtt majdnem kész lenne vedd ki és szeleteld fel tetszőleges méretűre és tedd vissza még 10 percre.

Megjegyzés:

Próbáld ki más gyümölccsel, aszalványokkal, kókusz helyett darált magvakkal is.