Egyszerű házi lenmaglisztes baguette diétázóknak

Írta: ,

Sokaknak az életmódváltás legnehezebb része a kenyér elhagyása. Ami abból a szempontból érhető is, hogy alapvetően nagy kenyérevő nemzet vagyunk és ha őszinték akarunk lenni, egy jó szendvicset nem akkora élvezet puffasztott rizsből készítve fogyasztani.

Bár a pékségek és hipermarketek polcain ma már ott sorakoznak a “rozskenyerek” (értsd: rozslisztet nyomokban tartalmazó kenyerek), vagy a “fitt kenyér” meg “wellness kenyér” névre hallgató méregdrága termékek, én mégsem ezekben látom a megoldást. (Arra most nem térnék ki, hogy pontosan mi is a gond szerintem ezekkel a termékekkel, mert az egy önálló posztot is megérne.)

Szóval ismét a készítsd el magadnak unalomig ismételt alapelvéhez nyúlok. Meg is mondom miért. Mert kenyeret/zsemlét készíteni nem bonyolult, nem igényel nagy konyhai előképzettséget vagy a hiedelmekkel ellentétben drága kenyérsütő gépet. (Nekem egyáltalán nincs olyanom.) Viszont jól variálható, tetszőleges mennyiségben és formában készíthető elkerülve a felesleges pénzkidobást, napokra előre be lehet tárazni belőle és ettől a pillanattól kezdve tökéletesen biztos lehetsz a hozzávalók minőségét és mennyiségét illetően.

Jelen esetben egy lenmaglisztből (vagy őrölt lenmagból) készített változatot ajánlok figyelmetekbe. És hogy miért is szeretem a lenmaglisztet? Rengeteg jótékony hatása miatt jelen esetben a magas fehérje és rost tartalma, ellenben alacsony szénhidráttartalma miatt. Ez utóbbi sok diétázónak és cukorbetegeknek is könnyíthet az életén.

Hozzávalók (6 baguettehez vagy egy normál méretű kenyérhez):

  • 2 bögre lenmagliszt (vagy őrölt lenmag)
  • 1 kisebb marék lenmag
  • 5 tojás (szétválasztva)
  • 1/2 zacskó sütőpor (1 ek.)
  • 1 evőkanál búzasikér (elhagyható)
  • 1/2 bögre víz
  • 1/4 bögre kókuszolaj
  • 2 evőkanál bio almaecet
  • fokhagyma granulátum

Elkészítés:

  1. Gyújtsd be a sütőt és melegítsd elő 160 fokra.
  2. Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá és tedd félre.
  3. Egy tányérban keverd össze a száraz hozzávalókat a fűszerekkel együtt, úgy, ügyelve, hogy a sütőpor jól elkeveredjen a lenmaglisztben.
  4. A tojás sárgájához mehet a víz, ecet, olaj és ezt is dolgozd jól össze.
  5. Add a liszthez a tojásos keveréket.
  6. Végül forgasd a masszádba a tojásfehérjét, vigyázva, hogy ne törd össze teljesen.
  7. Ízlés szerinti nagyságú zsemléket, baguetteket formázhatsz belőle kézzel. Avagy sütheted egyben is.
  8. Szilikon vagy sütőpapírral bélelt kis kenyérsütőkben süsd 30 percig ha baguetteket formáltál és 45 percig, ha egyben, kenyérnek sütöd meg. (Ha nincs kis baguette sütő formád, sütőpapírral bélelt tepsiben, egymástól távol helyezve is meg tudod sütni.)
  9. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy a közepe is átsült-e már. (Ha picik a baguettek, akkor lehet, hogy már hamarabb is átsül.)
  10. Fogyasztás előtt érdemes hagyni kihűlni.

Megjegyzés:

Lenmag liszt helyett készítheted úgy is, hogy kiméred a két bögre lenmagot majd aprító gép segítségével ledarálod azt. Hogy a teteje ne piruljon meg túl hamar, a sütés első felében tegyél a baguettek tetejére egy darab sütőpapírt. Imádom, hogy ez a péksüti 4-5 napig is puha marad, ha visszazárható dobozban vagy zacskóban tárolod, de szeleteket le is fagyaszthatsz belőle.