Egy falat Olaszország – Teljes kiőrlésű olívás-paradicsomos lepény

Írta: ,

Nagyon szeretem a saját készítésű kenyereket, zsemléket, és mindenféle pékárut. Gondolom részben azért, mert évekig kerültem őket és nagyon hiányoztak. Manapság már nem kell nélkülöznöm őket, hiszen ha magam készítem, pontosan tudom, hogy miből van és saját ízlésem és aktuális célomnak megfelelően választhatom ki hozzá a liszteket és fűszereket.

Ez a kis lepényke alapvetően ebéd mellé készült, amikor valami töményebb, mégis puha kenyérfélére volt szükségem (na jó, nem egészen nekem, de az ötletelés és a kivitelezés az enyém), amivel jól lehet tunkolni az egytálétel szaftját. Ez a teljes kiőrlésű lepényke pont ilyen.

Ráadásul pillanatok alatt összeállítható, főleg, ha van otthon egy erősebb robotgép vagy dagasztó gép. Oké-oké, mivel élesztős, pihentetni kell, de addig készülhet az ebéd, vagy kiolvashatunk egy újabb fejezetet a kedvenc könyvünkből. Ami még zseniális benne, hogy variálhatóak a hozzá adott lisztek aszerint, hogy mit van otthon, ez pedig a fűszerekre is ugyanúgy igaz! Nálam most aszalt paradicsom és olívabogyó került bele, ami kissé olasz ízeket idéz, de apróra vágott lila hagymával vagy medvehagymával is feldobhatod!

Hozzávalók:

  • 200 g teljes kiőrlésű zabliszt
  • 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt (lehet bármelyik liszt helyett durum liszt, tönkölyliszt vagy teljes egészében rozslisztből is készülhet)
  • 50 g búzasikér
  • 1/2 evőkanál agave szirup (vagy bármilyen cukorhelyettesítő)
  • 2 csapott teáskanál só
  • 20 g élesztő – instant is lehet
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 0,5 dl kókusztejszín
  • 3 dl langyos víz
  • ízesítésnek: egy marék apróra vágott szárított paradicsom és olívabogyó

Elkészítés:

  1. Futtasd fel az élesztőt a cukorral és tejszínnel összekevert langyos vízben.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy másik edényben.
  3. Fúrj egy kis mélyedést a lisztkeverék közepébe, és öntsd bele a kókuszolajat, majd az élesztős keveréket.
  4. Add hozzá a paradicsomot és az olívát!
  5. Kézzel, vagy dagasztó funkciós robotgéppel jól dolgozd össze a hozzávalókat.
  6. Ha összeállt a tésztád, és elválik az edény falától, tedd félre egy langyos helyre és hagyd kelni 1 órán át.
  7. 1 óra elteltével kicsit gyúrd át, és képezz belőle hengert.
  8. A hengerből vágj le nagyjából 12-15 egyforma, nagyjából 1 cm vastag korongot.
  9. Helyezd sütőpapíros tepsibe őket és hagyd pihenni újabb 30 percig.
  10. Süsd előmelegített sütőben 175 fokon 20-22 percig. Akkor jó, ha már kopog a teteje.
  11. Hagyd kihűlni fogyasztás előtt.

Egészségedre! :)