Cukkinikenyér extra fehérjével – Diéta alatt is!

Írta: ,

Nagyjából 15 éves koromban szoktam le a fehér kenyérről és a péksüteményekről, már-már el is felejtettem, mennyire szerettem őket. Aztán elkezdtem magam gyártani a kenyérkéket és feleszméltem, hogy ez valójában mennyire jó dolog!

Paleo kenyér, magos paleo kenyér, lenmaglisztes kenyér, szezámlisztes baguette… Hmm… Csak rájuk gondolok, és összeszalad a nyál a számban… Na jó, bevallom, közben a fotójukat is nézegettem.

És íme az új kedvenc, egy extra magas fehérjetartalmú, csak összetett szénhidrátot tartalmazó puha csoda! A magas fehérjetartalmát a túrónak, a tejsavófehérjének, és a búzafehérjének köszönheti, míg a puhaságát eredményező nedvességtartalmát a szinte nullkalóriás cukkiniből nyeri. Diéta alatt is bátran eheted, hiszen a lenmag révén jó zsírokat tartalmaz, a zabpehely pedig lassú felszívódású összetett szénhidrát, és mint ilyen, igen-igen jó barát.

Hozzávalók:

Száraz hozzávalók:

  • 50 g natúr tejsavófehérje
  • 120 g zabpehely: 60 g zabpehelylisztből és 60 g apró szemű zabpehelyből
  • 30 g lenmag enyhén darálva
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • 2 ek búzasikér

Nedves hozzávalók:

  • 1 egész tojás (L-es)
  • 2 tojásfehérje (L-es)
  • 150 g zsírszegény krémtúró (a krémes fajta, fontos!)
  • 150 g reszelt cukkini

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalók közül először a lenmagot törd egy kicsit össze aprítógépben, majd szép lassan add hozzá a többit is.
  2. Ha jól összekeveredett a lisztnek való alapunk, add hozzá a tojásokat és a túrót.
  3. Hagyd, hogy a géped jól összedolgozza a masszát, végül add hozzá a kinyomkodott cukkinit is.
  4. Ha úgy érzed, szükséges még egy kis nedvesség a tésztádhoz, önts bele a cukkini kinyomkodott levéből, ha pedig úgy tűnik, túl híg lett, adj hozzá plusz zablisztet.
  5. A tészta akkor jó, ha nagyon sűrű, de már nem száraz, nem darabolódik, de nem is annyira híg, hogy folyjon. (Olyan, mint egy túl sűrű palacsinta tészta.)
  6. Öntsd szilikonos sütőformába, és süsd nagyjából 180 fokon 40 percig.
  7. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe nem maradt-e nyers.
  8. Ha elkészült (nem ragad már rá a tűre a közepéből sem a tészta), konyharuhába csomagolva várd meg, míg kihűl! Semmiképp ne kezdd el felszelni előbb.

Megjegyzés:

Inkább picit lassabban süsd, és tartson tovább, mint hogy hirtelen megpirítod a tetejét és a belseje még nyers marad. Mivel elég nagy a nedvességtartalma a cukkini miatt, így lassabban sül át a belseje, és hajlamos nyers maradni az alja. A tetejére szórhatsz bármilyen magot a sütés előtt, ízlés szerint, de akár bele is keverhetsz ezt-azt!