Csicseriborsós csirkemell egytál, csőben sült zöldségekkel

Írta: ,

Szokás szerint egy villámgyors, maceramentes receptet hoztam, ami rengetegféleképp variálható. Akármilyen zöldséggel is készíted, a végeredmény nagyon ízletes lesz, ráadásul minimális zsiradék felhasználásával!

Szeretem a zöldséges, mindent bele egytálételeket, és viszonylag sokat is készítek akár párolt zöldségekkel, akár egy lecsós alapon összepárolt változatban. Ez az eljárás azonban új élményt hozott ebbe a műfajba számomra. Sokan nem szeretik, ha egy étel túl száraz, vagy ha nincs szaftja, én viszont rajongok értük. Nos, ez is egy ilyen, igazán száraz, a minimálisnál is kevesebb zsiradék felhasználásával készíthető fogás.

Hozzávalók:

  • egy egész csirkemell
  • 2 marék beáztatott csicseriborsó (legalább egy éjszakát ázzon)
  • 1 közepes cukkini
  • 1 kisebb fej karfiol
  • kókuszolaj
  • oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só, bors (esetleg fokhagyma a húshoz)

Elkészítés:

  1. A megmosott cukkinit vágd kockákra.
  2. Szedd a lehető legkisebb rózsáira a karfiolt, és jól öblítsd át.
  3. A legnagyobb tepsidbe helyezz el sütőpapírt (vagy szilikon lapot) és fektesd rá a zöldségeket úgy, hogy ne érjenek össze, de legalábbis olyan szellősen legyenek, amennyire csak lehetséges.
  4. Szórd meg az előzőleg összekevert fűszerekből álló keverékkel, és locsold meg egy pici kókuszolajjal (2-3 kanálnál több nem kell).
  5. Süsd legerősebb hőfokon nagyjából 30 percig, míg a zöldségek meg nem pirulnak.
  6. Közben 1-2 alkalommal keverd át őket.
  7. Amíg sülnek a zöldségek, kevés kókuszolajon pirítsd meg a felkockázott csirkemellet sóval, borssal, esetleg egy kis fokhagymával fűszerezve.
  8. Ha elkészültek a zöldségek, egy nagyobb edényben óvatosan keverd össze a hússal, vigyázva, hogy ne törd össze a zöldségeket.

30-40 perc alatt így varázsolhatsz igazán kiadós, fűszeres vacsorát az egész családnak, vagy csak magadnak, ha a kedved úgy tartja.

Megjegyzés:

Bármilyen zöldséggel nagyon finom, én készítettem már brokkolival, hagymával, és egy kis szárított paradicsommal megspékelve, de padlizsán vagy zeller is kiváló hozzá. A fűszerezéssel szintén érdemes játszani, kinek milyen ízvilág a kedvence. Akár olaszos, vagy provance-i fűszerkeveréket is használhatsz.