Csaló túrós pogácsa zablisztből

Írta: ,

Világ életemben rajongtam a pogácsáért – sokkal jobban odavoltam érte, mint az édes, krémes süteményekért. És sokkal később tudtam lemondani róluk, mint a kenyérről! Ez a rajongás inspirálta a következő receptemet is, ami a túrós pogi újragondolt verziója, a tiszta táplálkozás jegyében. Egyszerű, gyors, olcsó és semmi trükk. 

Éveken keresztül vágyakozva néztem ünnepek alatt anyukám túrós pogiját és a párom édesanyja által készített burgonyás pogácsát. Aztán elkezdtem megismerkedni a reform konyha alapanyagaival, receptjeivel és lehetőségeivel. Egy új világ nyílt meg előttem. Amíg nem voltak hozzáférhetőek ezek az anyagok, és nem voltak ismertek a receptek, számomra a tiszta étkezés és a reform életmód a lemondásról szólt. Se süti, se pogi, se tészta, se kenyér, se sültek… De mostanra szinte nincs olyan dolog, amiről ténylegesen le kellene mondanom. Kompromisszummal ugyan, némi kreativitással és ügyességgel, de minden régi kedvencemet elő tudom állítani. Igen, még a pogikat is.

Nagyon régen kísérleteztem pogácsákkal, és nem gondoltam volna, hogy végül a legegyszerűbb lesz a legjobb. Semmi speciális hozzávaló, csak az alapanyagok megfelelő aránya, és kész.

Na azért ez persze messze nem egy diétás dolog, hiszen mind szénhidrát, mind zsír igen nagy mennyiségben van benne, DE a szénhidrátunk lassú felszívódású, a zsírunk pedig a jó zsírok közé tartozó növényi zsír. Szóval, ha nem este 11-kor, vacsora helyett választjuk, nagy bajunk nem lehet.

Hozzávalók:

  • 300 g zabliszt;
  • 270 g zsírszegény túró;
  • 200 g kókuszzsír;
  • 1 tojás;
  • 5 ek zsírszegény natúr joghurt;
  • 12 g sütőpor;
  • 2 tk só;
  • 1 tojás és szezámmag a tetejére.

Elkészítés:

  1. Minden hozzávalót jó alaposan gyúrj össze.
  2. Tedd félre a tésztát hűvös helyre 15-20 percre.
  3. Ha úgy érzed, még túl puha a tészta és nem lehet nyújtani, adj hozzá nyugodtan annyi zablisztet, amennyire szüksége van ahhoz, hogy nyújtható legyen.
  4. Vigyázz, hogy ne legyen a tészta túl kemény, mert akkor száraz lesz a pogid.
  5. Zabliszttel megszórt gyúródeszkán nyújtsd ki nagyjából 1,5 cm vastagra és szaggasd ki.
  6. Kend meg a tetejét felvert tojással és szórd meg szezámmaggal.
  7. Előmelegített sütőben süsd 180 fokon 30-35 percig.