Clean Eating recept: Téli fűszeres sültzöldségek

Írta: ,

A fagyos hajnalok, sötétben indulás és érkezés nem csupán a léleknek, de a szervezetnek is kihívás. Ebben az időszakban kerülnek elő az extra adag vitaminok, a derékmelegítők, plusz pokrócok és azok a bizonyos lélekmelegítő ételek és italok.

A téli időszakban a sűrű, fűszeres levesek, a forró, édesen illatozó forralt borok elengedhetetlen kellékei a túlélésnek. És bár imádom a friss zöldségekből készült finom, könnyű salátákat, azonban be kell vallani, így év elején rajtam is eluralkodik a téli kimerültség. Ilyenkor pedig szükségem van olyan köretre, mondhatni saláta pótlékra, ami egy picit több tápanyagot tartalmaz és több energiával lát el. Így lett az egyik kedvenc köretem késő ősztől egészen a tél végéig ez a pikáns, fűszeres, forró zöldségkavalkád.

Az elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen megpucolod, felkockázod, egy kis fűszer és már sülhet is. És az, hogy milyen gyorsan jutsz hozzá ehhez a finomsághoz, csak azon múlik, hogy mekkora kockákra vágod a zöldségeket. Figyelem, sülés közben isteni illat lesz az egész lakásban, úgyhogy jobb, ha már előrelátó vagy és rögtön kicsi kockákkal kezdesz.

Hozzávalók:

  • 1 közepes édesburgonya,
  • 1 közepes zeller,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 nagyobb fej cékla,
  • 1-2 evőkanál kókuszolaj.

Fűszerkeverékhez:

  • 1 csapott evőkanál só,
  • 1 kk szerecsendió,
  • 1 kk fokhagyma,
  • 1 kk eritrit (vagy bármilyen édesítő),
  • ½ kk gyömbér,
  • ½ kk pirospaprika.

Elkészítés:

  1. Hámozd meg a zöldségeket és alaposan mosd meg őket.
  2. Vágd egyforma kockákra az édesburgonyát, a zellert és a céklát.
  3. A hagymát pedig 8-12 egyenlő részre (méretfüggően). Ez se legyen feldarabolva sokkal nagyobbra, mint a többi zöldség.
  4. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezd el a zöldségeket, lehetőleg úgy, hogy ne legyenek kupacban egymáson, legyen helyük jól átsülni minden oldalról.
  5. Egy kisebb edényben keverd jó alaposan össze a fűszereket.
  6. Locsold meg a zöldségeket kókuszolajjal majd szórd meg a fűszerekkel őket.
  7. Előmelegített sütőben a legmagasabb hőfokon süsd addig, míg meg nem puhulnak a zöldségek (nálam ez nagyjából 20-25 perc szokott lenni).

Sült húshoz, fasírthoz kiváló köret! Kísérletezhetsz répával, esetleg feldobhatod almakockákkal is.