Clean Eating recept: Szívmelengető kókusztejes karalábéleves

Írta: ,

Kicsit édes, kicsit pikáns, kicsit eltér a megszokott levesektől, de pontosan ezért szeretjük. Nekem összességében óvodás kori emlékeket idéz a tejes karalábéleves, de bizton állíthatom, hogy ennek a verziónak nincs sok köze a „menza életérzéshez”...

Természetesen nálam is nagyobb hangsúlyt kapnak a levesek az őszi szezonban. Egy forró, fűszeres krémleves, vagy egy jó húsleves igazán át tudja melegíteni az embert és tökéletes uzsonna, vacsora lehet. Laktató, de könnyen emészthető, jól adagolható, és az elkészítési lehetőségek szinte végtelenek.

Ez a leves, aláírom, a karalábé és a répa cukortartalma miatt azért bővelkedik a szénhidrátban, így inkább csak ebédre javaslom azoknak, akik diétáznak. Kalóriában tehát nem egyenlő a brokkolikrémlevessel, de így is érdemes beiktatni az étrendünkbe.

Hozzávalók:

  • 3 friss sárgarépa,
  • 3 kisebb karalábé,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 liter kókusztej,
  • só,
  • curry,
  • gyömbér,
  • édeskömény,
  • pici kókuszolaj.

Elkészítés:

  1. Minden zöldséget pucolj meg, majd a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, a karalábét és a répát pedig reszeld le apró lyukú reszelővel.
  2. Karalábéból azért érdemes a kisebbeket választani, mert azok kevésbé szoktak fásak lenni.
  3. Tedd fel a hagymát és fokhagymát pici kókuszolajon dinsztelődni, majd ha már üveges, dobd rá a reszelt zöldségeket. Öntsd fel az egészet a kókusztejjel. Ha úgy gondolod, hogy kevés a folyadék rajta, tehetsz rá pluszban kókusztejet vagy vizet, vagy kókuszkrém és víz keverékéből készített tejet.
  4. Ezután jöhetnek bele a fűszerek ízlés szerint. Alapvetően mindenből egy csipet. Sóval bánjunk óvatosan, inkább édeskés legyen a leves, mint sós.
  5. Lassú tűzön addig főzd, míg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.

Fontos! Aki sima tejjel főzi, mindenképpen adjon hozzá vizet, mert különben nagyon gyorsan leég a tej. Nagyjából fele-fele arányban legyen a víz és a tej. Ez esetben is fontos, hogy tegyél bele kókuszkrémet, mert az ízére szükség van az összhatáshoz.