Clean Eating recept: Szénhidrát csökkentett csokis-mandulás muffin

Írta: ,

Még a legkeményebb diétában is eljön az a pillanat, amikor a léleknek szüksége van egy kis kényeztetésre. Nekem ilyenkor a csokis sütemény a megmentőm, na de persze nem akármilyen csokis sütemény!

Nem igazán szeretek drága lisztkeverékekkel dolgozni, sőt, kifejezetten kerülöm is őket, de a rost sütőmixszel kivételt teszek.

Több szempontból is szerethető ez a liszthelyettesítő. Egyrészt gluténmentes, allergénmentes rostkeverék, amiben gyakorlatilag felszívódó szénhidrát nincs is. Másrészt alkalmas piskóták, péksütemények elkészítésére, és nagyon könnyű vele dolgozni. Vízben oldódó és vízben nem oldódó gluténmentes rostokból áll: cellulóz, útifűmaghéj, konjac liszt, agar-agar, pektin, szentjánoskenyér-liszt.

Összességében tehát azt kell mondanom, hogy nálam ez lett az első olyan vásárolt lisztkeverék, amit hosszú távon bevezettem az alapanyagaim közé.

Csak hogy még egy érvet mondjak, az alábbi recept tápértéke a következőképp alakul (csokoládé nélkül):

1 db muffinban:

  • 44 kalória,
  • 2,62 gramm fehérje,
  • 0 gramm ch,
  • 3,62 gramm zsír.

Elég meggyőző, nem? :)

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 3 M-es tojás,
  • 150 ml víz,
  • 11 g kókuszolaj,
  • 60 g édesítő,
  • 50 g  NoCarb rost sütőmix,
  • 50 g cukormentes étcsoki,
  • 1 púpozott késhegynyi szódabikarbóna,
  • 1 tk bio almaecet vagy citromlé.

Elkészítés:

  1. A tojásokat válaszd szét.
  2. A fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval.
  3. A sárgákat habverő segítségével keverd el az olajjal, a vízzel, az édesítővel, a sütőporral és az ecettel.
  4. Add hozzá a hab felét és a lisztet, majd a maradék felvert fehérjét gyors és nagy mozdulatokkal.
  5. Oszd szét a masszát 8 muffin formába és szórd meg mandulaforgáccsal.
  6. 170-180 fokra előmelegített sütőben 28-30 perc alatt süsd készre.

Mennyei, diétás, akár este is (viszonylag kevés bűntudattal) fogyasztható édesség!